De Veiligheidscursus Zeilvaart van Chartercrew is bedoeld voor deksmannen en andere opvarenden in de chartervaart. Begin mei nam Evert Bruinekool een kijkje aan boord op de laatste dag van de 4-daagse training.
Vier dagen duurt de cursus, gegeven op twee schepen: de grote klipper Avontuur en de brigantijn Bounty. Van Klaveren prijst de training aan als “minivakantie met actie, inhoud en certificaat op de koop toe”. Deelnemers overnachten aan boord. De cursus begint en eindigt in Bataviahaven Lelystad. Bij goed gevolg krijgen de cursisten het certificaat Basistraining Veiligheid Deksman, want de opleiding valt onder auspiciën van het CBR en voldoet aan EU richtlijn 2017/2397.
Vakmanschap
Alex van Klaveren en Wamme van der Kuip zijn vakmensen. Hun basisveiligheidstraining houdt in dat je als deelnemer je dienstboekje kan aanvragen en veiligheidscertificaten hebt om als deksmaat of matroos te werken. In de cursus is veel aandacht voor praktische vaardigheden zoals zeilen hijsen en bedienen en groepen aansturen, oefenen met het aanleggen in havens en sluizen en leren omgaan met trossen. Ook de evacuatie van het schip en een man-overboord-situatie, brandbestrijding, EHBO en het dragen van een reddingsvest komen aan bod. Maar ook gastheerschap en hygiëne.
“Vandaag hebben we twintig mensen aan boord”, zegt Van Klaveren. “Wij zijn geaccrediteerd voor deze opleiding, net als het tuigplan en het veiligheidsplan… Alles op onze opleidingsschepen is tiptop in orde.”
In acht jaar is er nog nooit iemand gezakt. “Wij krijgen alleen maar cursisten met passie voor zeilen aan boord. Het leuke van de opleiding is dat je fouten mag maken. Wij sturen deelnemers bij om alles goed te doen in de praktijk.”
Beginners en herintreders
Elke dag wordt afgesloten met een maaltijd en een overnachting aan boord van de Avontuur. Zeker niet naar de kroeg; het is toch niet echt een vakantie. Alcohol bij geboekte gasten is een extra puntje van waakzaamheid.
Als de deelnemers van de meicursus op de laatste dag terugkijken naar de vierdaagse training, hebben ze het over hard werken, maar wel een plezierig avontuur in een gezellige en leerzame sfeer. De groep varieert in leeftijd van jong tot oud: herintreders die vroeger gecharterd hebben maar ook mensen die dat willen gaan doen maar nog geen enkele ervaring hebben.
Ida Maack Svendsen is 23 jaar en speciaal voor de opleiding uit Kopenhagen naar Nederland gekomen. Vooral vanwege de goede bekendheid van de chartervloot en trainingen. Ze wil ook op een binnenvaartschip leren werken. Voor de zeevaart heeft zij al de nodige trainingen gedaan ook in de praktijk. “Maar de Nederlandse vloot is traditioneel en dat is goed om te leren.”
Ida heeft al geregeld dat ze dit seizoen kan varen op de Nederlandse bruine vloot. Ze gaat een paar maanden op de tweemast-stevenaak Minerva werken. “Zeilhandelingen vind ik het leukst. Iedereen spreekt Engels, dus de taal is geen barricade. Het leukste vandaag is gijpen en leren werken als team.”
Dienstboekje
Sylvie Grenson doet de cursus omdat zij het werk in de bruine vloot weer wil oppakken. Ze is verknocht aan charteren. Tot dertig jaar geleden voer ze als maat op een schip. Nu zijn er papieren nodig, daarom doet ze mee aan de cursus. Nu staat alleen nog de medische keuring op de agenda en dan kan ze haar dienstboekje aanvragen.
Over de Veiligheidscursus Zeilvaart zegt Sylvie: “Geweldig leerzaam. Alle ins en outs van werken op een schip worden je bijgebracht. Goed voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de gasten.” Op de vraag wat ze het leukste van de opleiding vond, antwoordt ze: “Simpelweg alles. Ik leef in een droom.”
Paul Rijcken zit al langer ‘in de bootjeswereld’, zijn partner nam hem mee met scherpjachten. “Ik ben eigenlijk een landrot.” Inmiddels heeft hij de wereld rondgezeild. “We hebben de Spartivento, een Friese maatkast, gekocht en we willen dat schip varend houden. Mijn vrouw is bezig voor de papieren maar nu hebben we voorlopig een zetschipper en daar gaan we mee zeilen.”