- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHoogwater: Rijkswaterstaat sluit kering Ravenswaaij

Hoogwater: Rijkswaterstaat sluit kering Ravenswaaij

- Advertentie -

Delen

Vanochtend (zondag 9 februari) bereikt het kanaalpeil tussen Ravenswaaij en Tiel een waterstand van 5,50 meter boven NAP. Zodoende sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal, om het gebied langs het zuidelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal te beschermen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek.

Het zuidelijk deel van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Ravenswaaij en Tiel, staat in normale omstandigheden in open verbinding met de Lek. Op dit deel van het kanaal stijgt en daalt het waterpeil dan mee met dat van de Lek.

Bij een verwachte waterstand van 5,50 meter boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog. Voordat deze waterstand wordt bereikt, sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering. Deze bestaat uit een keerschuif die in het kanaal zakt.

Hinder voor scheepvaart

Schepen kunnen na de sluiting passeren door de naast de keerschuif gelegen Prinses Marijkesluis. Vanaf dan worden schepen geschut in de sluis en gaat ook het bijbehorende gemaal in werking.

Ook elders in het land kan men hinder ondervinden van de stormachtige omstandigheden. Rijkswaterstaat en de waterschappen treffen waar nodig maatregelen. Scheepvaart dient rekening te houden met stremmingen van sluizen en bruggen vanwege de harde wind.

De wind zorgt tevens voor een lichte verhoging van de waterstanden langs de kust. Naar verwachting leveren deze verhogingen geen problemen op. Desondanks houdt Rijkswaterstaat vanuit het Watermanagementcentrum Nederland de waterstanden nauwlettend in de gaten. Waar nodig worden waterbeheerders en andere belanghebbenden gewaarschuwd.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -