- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGemeenteraad Weert wil wél nieuwe plek voor historische kraan

Gemeenteraad Weert wil wél nieuwe plek voor historische kraan

- Advertentie -

Delen

De gemeenteraad van Weert veroordeelt de passieve houding van het college van B en W om de Richier-Weitz-kraan van de oude scheepswerf voor sloop te behoeden. De raad wil dat de historische kraan wél een plek in de gemeente krijgt.

Grondeigenaar Wetron Beheer wil het voormalig terrein van de Weerter Scheepsbouw Maatschappij aan de Zuid-Willemsvaart herinrichten. De bijna zestig jaar oude kraan moet daarvoor wijken. Volgens de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen is het een van de allerlaatste nog bestaande kranen in zijn soort.

Teleurstellend

De stichting zoekt er een nieuwe locatie voor – het liefst in Weert. Het gemeentebestuur stelt bij herhaling, dat de kraan vóór 1972 in Utrecht stond en dus geen Weerts erfgoed is. Uit angst dat er mensen in de kraan gaan klimmen, wil Weert geen grond beschikbaar stellen.

Raadslid Jeroen Goubet van Weert Lokaal noemde de reactie van het college teleurstellend. Er is in Weert al heel veel industrieel erfgoed verdwenen en de kraan is een van de laatst zichtbare herinneringen. Samen met Karen Duysters van DUS Weert diende hij een motie in dat de kraan het liefst voor Weert behouden moet blijven. Het college krijgt daarin de opdracht actief mee te zoeken naar een geschikte nieuwe plek. De motie werd met meerderheid van stemmen aangenomen.

Door Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -