De oude hijskraan in de haven van Stein staat voor L’Ortye in de weg. Wanneer niemand zich vóór 1 januari 2023 meldt om het gevaarte over te nemen, wil de directie van het bedrijf de kraan laten slopen.
Twee jaar geleden klopte directeur-eigenaar L’Ortye aan bij de gemeente Stein om te melden dat de witte hijskraan om bedrijfsmatige redenen in de weg stond. Hij verzocht B en W om het bouwwerk, dat uit de jaren 50 stamt, over te nemen en ergens anders neer te zetten.
Sinds 2006 heeft het bedrijf een nieuwe kraan, sindsdien wordt de witte niet meer gebruikt. “De kraan die wij nu in gebruik hebben, biedt meer mogelijkheden dan de vorige. Die kon alleen op rails verplaatst worden”, zegt bedrijfsleider Lars Valkenberg van L’Ortye. “De veiligheid op het bedrijventerrein speelt ook een rol. Wat onderhoud betreft heeft de oude kraan aandacht nodig. Daarom spreken we al een poos met het gemeentebestuur om hem over te nemen.”
Cultureel erfgoed
De gemeente Stein heeft de kraan in 2019 tot cultureel erfgoed bestempeld. Wethouder Gina van Mulken zegt: “Het behoud van het cultureel erfgoed in onze gemeente is een van onze prioriteiten, maar de kosten moeten wel maatschappelijk verantwoord zijn. De mogelijkheden met de kraan zijn onderzocht en de gemeente heeft daartoe de hulp van de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen ingeroepen. Het antwoord van deze Stichting wees uit dat de uitgaven voor het verplaatsen, herbestemmen en onderhouden van de kraan te hoog zijn. Daarom hebben wij het verzoek van L’Ortye om overname niet ingewilligd.”
“We runnen hier een havenbedrijf en geen museum”
Bij het havenbedrijf zijn ze zeer beslist: “Jammer dat hij weg moet, maar veiligheid staat bij ons op de eerste plaats. Daar is de gemeente het mee eens. We runnen hier een havenbedrijf en geen museum.”
De eigenaar heeft samen met gemeente Stein besloten dat ondernemers, verenigingen, stichtingen en particulieren tot 1 januari 2023 de kans krijgen zich te melden voor eventuele overname. Zij moeten met een goed plan komen. Het is een laatste poging om de kraan te behouden. Komt er geen oplossing, dan gaat L’Ortye een sloopvergunning aanvragen bij Provincie Limburg.