- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpknapbeurt Stuw Sambeek gaat van start

Opknapbeurt Stuw Sambeek gaat van start

- Advertentie -

Delen

Op maandag 25 maart start Rijkswaterstaat met groot onderhoud aan stuw Sambeek in de Maas. De stuw is bijna honderd jaar oud en toe aan een flinke opknapbeurt.

De omvangrijke werkzaamheden kunnen alleen tijdens de laagwaterperiode worden uitgevoerd. Daarom kiest Rijkswaterstaat ervoor om het onderhoud op te delen in twee fases. De eerste fase begint nu en duurt tot begin oktober. Daarbij wordt de westelijke stuwopening aangepakt. De oostelijke stuwopening is in 2026 tijdens de volgende laagwaterperiode aan de beurt.

Bouwput

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de westelijke stuwopening drooggezet. Dat betekent dat de aannemer, Mourik Infra, een kuip rond de stuwopening bouwt waar het water uit wordt gepompt. Op die manier ontstaat een bouwput op de bodem van de Maas waar ze droog en veilig in kunnen werken.

In de bouwkuip inspecteert de aannemer de staat van de vloer van de stuw en de pijlers. Alle beschadigingen aan het beton worden hersteld en lekkages worden afgedicht. Verder worden de aandrijving en de schuiven die het water reguleren, vervangen.

Bedieningsbrug

Ook de bedieningsbrug boven de stuw ondergaat groot onderhoud. Dat gebeurt op een productielocatie. De bedieningsbrug wordt gedemonteerd en in losse onderdelen naar die locatie gebracht voor het uitvoeren van reparaties en conserveringswerkzaamheden.

“In september plaatsen we de bedieningsbrug en de nieuwe schuiven weer terug”, meldt Rijkswaterstaat. “Ook alle nieuwe technische installaties waarmee de stuw wordt bediend installeren we. Als laatste wordt de badkuip weer gedemonteerd.” Volgens de planning is de westelijke stuw begin oktober klaar om in gebruik te nemen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -