- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpen Monumentendag: ontdek Prinses Beatrixsluis van binnenuit

Open Monumentendag: ontdek Prinses Beatrixsluis van binnenuit

- Advertentie -

Delen

De Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is op Open Monumentendag op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur geopend voor publiek. Er worden rondleidingen gegeven waarbij bezoekers het sluiscomplex van binnenuit kunnen ontdekken. Een kijkje nemen op een patrouilleschip van Rijkswaterstaat is ook mogelijk.

De rondleiding duurt circa ene uur en voert onder meer naar de bedienruimte en een van de heftorens. Voor de rondleiding geldt een minimumleeftijd van acht jaar en omwille van de veiligheid mag er maar één kind per volwassene mee. Rijkswaterstaat waarschuwt vooraf: “Kom bijtijds om wachttijden zoveel mogelijk voor te blijven.” En: “Deelnemers moeten trappen lopen, er zijn geen liften.”

Sluismeesters

Bezoekers zien 9 september de sluismeesters aan het werk. Ze leren over de techniek van de sluis, over het onderhoud en de bijzonderheden van de derde kolk. Het balkon van de heftoren biedt een prachtig uitzicht op het hele sluiscomplex en de omgeving.
Op het sluiscomplex kan iedereen op een afgezet gedeelte vrij rondkijken. Er is een infostand aanwezig, kinderen kunnen zich laten schmincken en kleurplaten maken. Aan de noordkant van de sluis ligt langs het Sluispad de hele dag (calamiteiten daargelaten) een patrouilleschip. Iedereen kan een kijkje nemen aan boord.

Aanmelden

Aanmelden is voor de rondleiding verplicht. Dit kan niet vooraf, maar alleen op het terrein bij een inschrijfbalie. “Het kan, zeker in de middag, erg druk worden. Dus kom indien mogelijk bijtijds en houd rekening met een wachttijd.”
“Wij verheugen ons op je komst op het grootste, monumentale binnenvaartsluiscomplex van Nederland”, aldus  Rijkswaterstaat. “Kom svp indien mogelijk met de fiets. Bij de sluis is weinig parkeergelegenheid.”

Bij onverhoopt extreem slecht weer kan de open dag niet doorgaan. Dat zal Rijkswaterstaat direct op de Facebookpagina van de Beatrixsluis vermelden.

Rijksmonument

Rijkwaterstaat beheert meer dan 200 monumenten, zoals sluizen, stuwen, bruggen, vuurtorens en tunnels. Ze zijn allemaal door de jaren heen veranderd. Op 9 september is publiek op 9 monumenten welkom. Prinses Beatrixsluis is een rijksmonument en stamt uit 1938. Er is inde loop der tijd veel veranderd, uitgebreid en gemoderniseerd. Maar er zijn ook nog oorspronkelijke technieken zijn in gebruik gebleven en het complex is bij de aanleg van de in 2019 in gebruik genomen derde kolk qua aanzicht zelfs voor een dele teruggebracht naar de historische staat.

De Prinses Beatrixsluis. (foto Rijkswaterstaat)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -