Redding is in zicht voor historische kraan Stein

0
De oude kraan in Stein. (foto Noud van der Zee)

De historische hijskraan in Stein lijkt gered. Bij de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen (Nedsek) heeft zich een investeerder gemeld. De stichting wil de dubbelarmskraan verplaatsen en er een B&B in vestigen. Dat is al eerder gelukt met havenkranen in Amsterdam, Den Bosch en Harlingen.

De kraan staat op het haventerrein van L’Orty. Hij staat in de weg en de eigenaar zei eind 2022 dat de kraan weg moet.  De gemeente Stein vindt het maatschappelijk  niet verantwoord om de kraan aan te kopen, maar wilde de dreigende sloop voorkomen. Dankzij de financier die zich bij Stichting Nedsek meldde, lijkt dat te lukken.

Symbool

Wethouder Gina van Mulken is blij: “Er wordt vrij geld vrijgemaakt voor onderzoek naar behoud van de kraan met een maatschappelijke functie. En Nedsek komt straks met een plan van aanpak.”

De kraan moet als monumentaal symbool gaan fungeren voor het havenverleden van Stein. Een woordvoerder van de stichting vertelt dat er plannen zijn voor een verblijfsfunctie: een bed & breakfast in de kraan.

tekst: Noud van der Zee

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.