- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDat Wat Blijft: varende tentoonstelling over Zuid-Willemsvaart

Dat Wat Blijft: varende tentoonstelling over Zuid-Willemsvaart

- Advertentie -

Delen

Zaterdag 25 juni gaat in Weert ‘Dat Wat Blijft’ van start, een varende tentoonstelling in het ruim van de spits Oostenwind. Dat meert daarvoor af ter hoogte van de Mouttoren aan de Werthaboulevard.

Het kunstproject wordt mede door bewoners uit verschillende plaatsen aan de Zuid-Willemsvaart mede wordt vormgegeven. Tijdens het project verzamelt beeldend kunstenaar Monique Broekman bijzondere en persoonlijke verhalen en objecten over het kanaal. Door haar ogen krijgen ze een nieuwe betekenis.

Monique Broekman

‘Dat Wat Blijft’ is een multidisciplinair project van beeldend kunstenaar Monique Broekman en co-curator Alexandra van Dongen. Het loopt sinds de start in 2019 in Den Bosch en gaat de gehele Zuid-Willemsvaart af.

Broekman: “Ik woon zelf aan de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch en kijk uit op de mooie oude huizen aan de overkant van het kanaal, met daarachter de Sint-Janskathedraal. Tijdens ‘Dat Wat Blijft’ leer ik mijn overburen – en hun verhalen – steeds beter kennen. We maken allemaal onderdeel uit van de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Maar we creëren ook allemaal onze eigen geschiedenis langs het kanaal. In ‘Dat Wat Blijft’ worden al deze verhalen bewaard voor de toekomst.’

Ze laat ze tot leven komen in korte documentairefilms, schilderijen en objecten. Zo bouwt ze samen met hen aan een nieuwe, veel persoonlijker geschiedenis van het 122 kilometer lange kanaal, dat dit jaar een jubileum te vieren heeft: het bestaat 200 jaar.

expositie in ruim Oostenwind
(foto Super Formosa Photography)

Groeiend kunstproject

De installatie in het schip wordt telkens aangepast naar gelang de inbreng van de participanten; het is een work in progress. ‘Dat Wat Blijft groeit steeds verder met iedere stad die aangedaan wordt. In het ruim is een keur aan verhalen en objecten te bekijken, niet alleen van de stad waar het schip ligt, maar ook van de andere deelnemende steden. Te zien zijn korte filmportretten, objecten, schilderijen, foto’s, borduurwerken en gedichten. Er klinkt ook een geluidswerk van Angela de Weijer; zij componeerde een ode aan de gravers van het kanaal. Bijzondere onderwaterbeelden laten een onbekend aspect van het kanaal zien.

In elke gemeente werken Broekman en Van Dongen samen met een lokaal museum. In Weert is dat Museum W.

Meet & greet met de schipper

‘Dat Wat Blijft’ wordt op vrijdagavond 24 juni geopend door de Weerter wethouder Wendy van Eijk. Tijdens de opening vinden er diverse activiteiten plaats op en rond het schip. De tentoonstelling is dagelijks van zaterdag 25 juni tot en met zondag 3 juli (maandag 27 juni gesloten!) gratis te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

In de periode dat de Oostenwind ligt afgemeerd in Weert, zijn er verschillende activiteiten op het schip. Ook deze zijn gratis te bezoeken. Zoals een Urban Dance-performance op het dek (26 juni), een kanaallezing in het ruim (29 juni) en een meet & greet met schipper Bart Verkade (3 juli), die vertelt over de geheimen van het schip en de binnenvaart. Men kan zich aanmelden voor de activiteiten via de website van Museum W.

ms Oostnewind
‘Dat Wat Blijft’ is aan boord van de spits Oostenwind.

Verder naar Veghel

Na Weert vaart de Oostenwind verder, met ‘Dat Wat Blijft’ aan boord. Van 5 juli tot en met 10 juli doet de tenstoonstelling het Belgische Neeroeteren aan, van 13 tot en met 17 juli Luik om van 19 tot en met 24 juli in Veghel te eindigen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -