- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGelderland wil schepen sneller aan de katalysator

Gelderland wil schepen sneller aan de katalysator

- Advertentie -

Delen

Ook al veroorzaakt de binnenvaart maar een klein deel van de totale stikstofneerslag in de natuur, toch wil Gelderland dat snel meer scheepseigenaren hun motoren met een katalysator uitrusten. Daarom roept de provincie het rijk op om het budget te verhogen naar 200 miljoen euro.

Nu is tot en met 2025 voor katalysatoren 65 miljoen euro subsidie beschikbaar. De subsidie per schip is maximaal 200.000 euro. Gelderland wil versnelde verduurzaming van de binnenvaart. “Door binnenvaartmotoren te voorzien van een katalysator neemt hun stikstofbelasting (NOx) af met 80 tot 95%. Kwetsbare natuur ondervindt hier voordeel van.”

Voorstander van vervoer over water

Met de investering kan de helft van alle binnenvaartschepen onder Nederlandse vlag verduurzamen, stelt provincie Gelderland. “Voor de langere termijn moet op nationaal en internationaal niveau naar oplossingen worden gezocht, zoals bijvoorbeeld zero-emissie motoren op schone aandrijving.”

Gelderland heeft veel Natura 2000-gebieden langs de Waal en de IJssel. Gelderland is voorstander van vervoer over water. Dat “biedt economische kansen die we graag benutten.”

Het Gelderse aandeel in de totale Nederlandse binnenvaart is ruim 30 procent, aldus de provincie. “Dit uit zich helaas ook in flink verhoogde stikstofneerslag op sommige delen van de Rijntakken langs de Waal tot aan de Veluwe.” Op sommige plekken is die meer dan vier keer zo hoog als in andere natuurgebieden.

Klein aandeel, maar veel winst

De provincie heeft het Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart en Panteia laten onderzoeken hoeveel die natuur te lijden heeft onder stikstof afkomstig van de binnenvaart. De resultaten zijn duidelijk, stelt Gelderland: “De binnenvaart veroorzaakt een klein deel van de totale stikstofneerslag op de natuur. Maar wanneer een schip investeert in een schone motor, levert dat per schip veel stikstofwinst op. Als we dit resultaat binnen een paar jaar willen behalen, dan moeten we nu inzetten op versneld verduurzamen.”

Negen andere provincies volgenden het voorbeeld van Gelderland en lieten ook onderzoek doen. Zodoende zijn heel veel vaarroutes onderzocht. Er bleek dat een deel van de stikstof verwaait over grote afstanden, aldus Gelderland. De provincie wil daarom dat het rijk extra in de binnenvaart investeert voor het landelijke doel om de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden te verminderen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -