- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGebouw Scheepvaartbegeleiding is weer als nieuw

Gebouw Scheepvaartbegeleiding is weer als nieuw

- Advertentie -

Delen

In Oostende is het compleet verbouwde hoofdkantoor van de Vlaamse Scheepvaartbegeleiding feestelijk heropend. De renovatie startte in 2020. Ondertussen ging het werk gewoon door.

De Scheepvaartbegeleiding is één van de vier operationele afdelingen van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). In het historische gebouw op de Oosteroever is onder andere het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum gevestigd, dat reddingsoperaties voor heel de Vlaamse kust en op zee coördineert. Op de tweede verdieping zijn daarnaast nog Port Control van de haven van Oostende, de Radio Maritieme Dienst van Defensie, en sinds de renovatie ook het Oceanografisch Meteorologisch Station. Daar wordt het weerbericht voor de kust gemaakt.

In het gebouw zijn het MRCC, Port Control, de Radio Maritieme Dienst van Defensie en sinds de renovatie ook het Oceanografisch Meteorologisch Station gevestigd. (foto MDK)

Bijzondere aanpak

Het in art-deco-stijl ontworpen gebouw dateert uit 1930. In 2006 nam Scheepvaartbegeleiding er zijn intrek en verhuisde ook het MRCC naar de Oosteroever. Een grondige renovatie maakte het gebouw nu geschikt voor de komende jaren. De werkzaamheden zijn gestart in 2020. Omdat het MRCC al die tijd operationeel moest blijven, ging de renovatie gefaseerd. In de coronaperiode moest de planning ook nog wat worden aangepast.

“Een gebouw met oude structuren dat bovendien 24/7 wordt gebuikt, vraagt om een bijzondere aanpak”, zei Nathalie Balcaen, administrateur-generaal MDK, bij de feestelijke heropeing op 11 september. “Het is renoveren terwijl de winkel open blijft. Ik ben zeer blij met het resultaat: een aangenaam gebouw dat ook zeer goed scoort qua duurzaamheid en dus klaar is voor de toekomst.”

De klus is begeleid door het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid en uitgevoerd door STRABAG Belgium. De totale kostprijs was 5.600.000 euro.

Nieuw computersysteem

Op de bovenste verdieping van het gerenoveerde pand huist het MRCC, één van de belangrijke schakels binnen de Kustwacht. Hier komen de meldingen binnen van incidenten op zee en wordt de hulpverlening gecoördineerd. Van zwemmers in de problemen tot een aanvaring tussen vrachtschepen op volle zee. Niet alleen de werkvloer van het MRCC kreeg een flinke update, Minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare werken liet onlangs nog investeren in een nieuw computersysteem (Incident Management Systeem).

Peeters: “Het MRCC is een belangrijke spelverdeler tussen de verschillende partners binnen de Kustwacht. Bij een interventie op zee telt iedere seconde. Niet alleen het gebouw is nu gerenoveerd. Ook de informaticasystemen krijgen op dit moment een flinke update met een Incident Management Systeem dat data verzamelt en deelt onder verschillende partners. Zo wint het MRCC nog tijd, en maken we onze Noordzee weer wat veiliger.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -