“Voor de leden van evofenedex en andere logistieke partijen is het Kanaal Almelo-de Haandrik onmisbaar.” Dat stelt de verladersorganisatie in een bericht dat 10 april op haar site is gepubliceerd.
Evofenedex doet daarmee een beroep op Provincie Overijssel. Die onderzoekt, zoals bekend, wat het aan moet met de vaarweg. Rechtvaardigt het belang ervan de (hoge) kosten voor het onderhoud. Onzeker is of beroepsvaart mogelijk blijft. “Het kanaal is belangrijk voor de regionale economie en biedt bedrijven de mogelijkheid hun goederenvervoer te verduurzamen”, stelt evofenedex.
Vooral bulk
“Vooral bedrijven die werken met bulkgoederen, zoals zand, grind, veevoer en kunstmest, maken gebruik van de vaarweg”, aldus evofenedex. “De binnenvaart is een duurzaam en efficiënt alternatief voor vrachtauto’s. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar voorkomt ook extra verkeersdruk op toch al volle wegen. Bovendien zorgen de bedrijven aan het kanaal samen voor ongeveer 900 arbeidsplaatsen in de regio.”
Saskia Toor, beleidsadviseur bij de ondernemersorganisatie zegt in het bericht: “Als het kanaal verdwijnt voor goederenvervoer, verdwijnt ook de mogelijkheid om grote volumes op een milieuvriendelijke manier te vervoeren. Veel bedrijven rekenen tegenwoordig ook op de milieu-impact van hun transport. De binnenvaart helpt ondernemers bij het halen van duurzaamheidsdoelen.”
Afschrijven
Anne-Ruth Scheijgrond van Port of Twente Logistic Association wijst op de site eveneens op het belang van Kanaal Almelo-de Haandrik. “Voor bijvoorbeeld de betoncentrale in Hardenberg is aanvoer van grondstoffen per schip essentieel. Je krijgt dat soort volumes niet zomaar met vrachtauto’s op hun plek. Dat zorgt niet alleen voor extra uitstoot, maar ook voor meer verkeer en overlast langs het kanaal.”
De vrees is dat als het kanaal zijn functie voor de binnenvaart verliest, die nooit meer terugkomt. Tussen 2019 en 2024 daalde het vervoer over het kanaal. Volgens Scheijgrond is dat geen reden om de vaarweg af te schrijven. “De vraag naar duurzame vervoersoplossingen groeit, net als de behoefte aan bouwgrondstoffen. We verwachten juist weer een toename.”