Dit nieuwe jaar wil de SAB graag beginnen met je alle goeds toe te wensen voor dit jaar. Zo sta je nog met een glas champagne en een
oliebol in je hand het oude jaar af te sluiten en zo zit je alweer in de derde week van januari. Hoe snel gaat de tijd.
Ook de inzamelaars rijden alweer volop af en aan om alle extra vuilnis weer op te halen. Aan de wal is het vaak gemakkelijker plannen dan aan boord omdat je de ondergrondse container nu eenmaal niet ‘naast de deur’ hebt en direct je afvalzak weg kunt gooien.
Wil je bilgewater en/of andere oliehoudende afvalstoffen afgeven, dan kun je contact opnemen met de diverse bilgeboten. Meestal is een afspraak snel gemaakt.
Wegens mogelijke drukte is het wel aan te bevelen om 24 uur van tevoren een afspraak te maken voor de inzameling en zo teleurstellingen te voorkomen. Vooral in de havensteden is het vaak erg druk. Het is daarom verstandig om de afgifte van afvalstoffen mee te nemen in je reisplanning zodat je niet ongewild en onnodig met de afvalstoffen ‘blijft zitten’.
Naast de service van de bilgeboten kan er ook bedrijfsafval worden afgegeven via de restafvalcontainers op diverse locaties in Nederland. Let op! Voor het openen van deze restafvalcontainers langs de Rijksvaarwegen, is een speciaal abonnement nodig. De afvalbeheerbijdrage dient alléén om de kosten te dragen van oliehoudende afvalstoffen.
Helaas komt het ook wel eens voor dat buitenstaanders en schippers zonder speciaal abonnement het vuil dan naast de restafvalcontainers zetten. Het gezegde ‘vuilnis trekt vuilnis aan’ is meer dan waar. Ook de meeuwen weten het zwerfafval goed te vinden en trekken de vuilniszakken kapot, met als gevolg een verspreiding van ziektekiemen voor mens, dier en plant. Kortom een milieudelict.
Dergelijke zwerfvuilzakken worden door Rijkswaterstaat geopend om de eigenaar van de zak te achterhalen, waarna de kosten van het opruimen worden doorberekend én een boete wordt opgelegd.
Doorgaans zijn er voldoende mogelijkheden voor de binnenvaart om scheepsafval af te kunnen geven. Er zijn echter uitzonderingen. Voor deze uitzonderingen stuurt de SAB een mobiele inzamelaar ter plaatse om het afval op te halen. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld veerboten die plaatsgebonden zijn en schepen die door werkzaamheden permanent gebonden zijn aan een werkgebied waar geen inzameling per bilgeboot mogelijk is. Dit geldt dus niet voor schepen die twee weken in een dergelijk gebied liggen en daarna weer gaan varen naar een gebied waar wél inzameling plaatsvindt.
Dit blijft helaas een kwestie van planning. Mocht je hierover vragen hebben, dan kun je altijd even bellen voor informatie. Samen met jou blijft de SAB werken om het schone en milieuvriendelijke imago van de binnenvaart hoog te houden!