Containeroverslag Antwerpen groeit mede dankzij reefers

0
Antwerpen versterkte zijn positie in de overslag van koelcontainers. (foto Port of Antwerp)

Na negen maanden noteert Port of Antwerp voor 2021 een goederenoverslag van 179,1 miljoen ton. Dat is een stijging van 4,8 procent ten opzichte van coronajaar 2020 en nagenoeg gelijk aan 2019. “Ondanks de nog steeds voelbare operationele uitdagingen, tekenen alle goederenstromen groei op. Ook de groei in het reefersegment zet zich verder”, aldus het Havenbedrijf.

De containeroverslag blijft groeien. In gewicht is de stijging na negen maanden 2,3 procent ten opzichte van 2020 (105,4 miljoen ton), en met 2,8 procent in aantal (9.100.620 TEU).

Veel meer staal

Conventioneel stukgoed groeide met 62,7 procent, wat vooral het gevolg is van  de sterke groei van het staalvervoer (65,9 procent). September was voor het conventioneel stukgoed segment de beste maand van het jaar en zelfs de beste maand sinds juni 2011. Roro steeg met 18,2 procent en ook hout en bouwmaterialen zijn opmerkelijke stijgers.

 

De overslag van droge bulk nam toe met 9,3 procent. Hierin spelen voora l de groei van meststoffen (25 procent) en van schroot (13,5 procent) een rol.

Ondanks de afname in de overslag van ruwe olie met 68,5 procent groeit de overslag van vloeibare bulk met 2,2 procent. Dat is te danken aan de groei van chemicaliën (9,8 procent) en van oliederivaten (4 procent).

Meer reefers

Het aantal reefercontainers groeide met 3,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De koelcontainers bevatten verse producten zoals fruit, groenten, vlees en vis, farmaceutische producten en chemicaliën. Vorig jaar al overtrof de haven met een totaal volume van 1 miljoen TEU aan reefercontainers de wereldwijde groei in dereefermarkt. Deze trend zet zich voort en daarmee consolideert de haven van Antwerpen zijn rol als belangrijke speler in dit segment.

“Het grotere volume reefercontainers in Antwerpen komt enerzijds door een verhoogde vraag”, luidt de verklaring van Port of Antwerp. “De Europese consument hecht steeds meer belang aan gezondheid en gezonde voeding en de pandemie heeft deze trend alleen maar doen toenemen en versnellen. Anderzijds is de groei te danken aan de sterke maritieme positie op de vaargebieden Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten, en met landen als China en Singapore. Daarnaast biedt de haven gespecialiseerde terminals, coldstores en logistieke dienstverleners met een speciale focus op reefervracht.”

Weerbaar

CEO Jacques Vandermeiren zegt: “Onze ambitie is de ‘perishables’ haven bij uitstek te zijn in Europa. Vorig jaar konden we, ondanks de moeilijke omstandigheden, dankzij onze troeven qua ligging en dienstverlening al mooie groei noteren in het reefersegment. Dit jaar bevestigen én versterken we onze marktpositie. De groeicijfers, voor alle segmenten, zijn het bewijs dat we dankzij onze weerbaarheid uitdagingen in opportuniteiten kunnen omzetten.”

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.