Bisschop bezoekt Maas Binnenvaartmuseum

0

In december 2018 werd Harrie Smeets (57) benoemd tot bisschop van Roermond. Op zijn kennismakingsronde bracht hij zondag 20 oktober een bezoek aan het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht.

“In mijn eerste jaar als bisschop ga ik eens goed rondkijken in Limburg”, vertelde bisschop Smeets bij zijn aankomst in het museum aan de Havenstraat. Hij werd vergezeld van pastoor Lambert Creemers en kapelaan Rob Schreiber van de parochiefederatie Maasbracht’.

Schepenkerkhof

Oud-schipper Nico van Lent leidde de bisschop rond in het dit jaar vernieuwde museum. Bij het paviljoen van het Julianakanaal stond het gezelschap even stil. De bisschop keek aandachtig naar een foto en merkte op: “Ik heb pal naast het monumentale sluizencomplex van Born gewoond. Ik ben langs het Julianakanaal opgegroeid in ons gezin met drie kinderen.”

Nico van Lent praatte de bisschop bij over het schepenkerkhof op 30 september 1944. Tientallen schepen werden toen door de Duitsers in de haven van Maasbracht tot ontploffing gebracht. Smeets zei dat het verhaal over de scheepsramp geheel nieuw voor hem was. Hij had er nog nooit over gehoord en was danig onder de indruk van het gebeurde, nu precies 75 jaar geleden.

tekst en foto: Noud van der Zee

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.