Maasbracht krijgt een Maaslandsoos voor oud-varenden. Ze treffen elkaar in het Maas Binnenvaartmuseum.
De Maaslandsoos is een initiatief van het museumbestuur en komt voort uit de soos die tot voor kort elke tweede dinsdag van de maand werd gehouden. “Het bezoek aan de soos liep vorig jaar door een aantal oorzaken vorig jaar zienderogen terug”, vertelt Forschelen.
Museum-voorzitter Ton Forschelen is enthousiast over de nieuwe soos. “De Maaslandzaal op de eerste verdieping van ons museum kan volgens het bestuur beter benut worden. Wij hebben het voornemen de zaal beschikbaar te stellen voor nieuwe activiteiten. Oud-varenden of vrijwilligers kunnen in ons museum terecht met nieuwe initiatieven als ze voldoen aan onze doelstelling: ontmoeting. Initiatieven die een raakvlak hebben met ons museum, kunnen elkaar wellicht versterken. Het sociale contact staat centraal. Het is niet alleen bedoeld voor oud-varenden, maar ook voor inwoners van Maasbracht.”
‘Maritieme Ontmoetingen’
Forschelen maakte dat bekend tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Maas Binnenvaartmuseum. De voorzitter noemt de uitbreiding van nieuwe activiteiten “Maritieme Ontmoetingen”. Hij benoemt de activiteiten, die nu georganiseerd worden in de zaal: het kaarten op de dinsdag- en schaken op de donderdagavond. De laatst genoemde wordt georganiseerd door schaakvereniging het Stokpaardje.
Nieuwe initiatieven kunnen een plaats krijgen in het rooster van de Maaslandzaal. Niet alleen ’s avonds, maar ook ’s ochtends of en ’s middags. Ze kunnen aangemeld worden via(0475) 46 58 73 of [email protected]. Het is ook mogelijk een brief te sturen naar Havenstraat 12, 6051 CR Maasbracht of het museum even binnen te lopen tijdens openingsuren.
Andere koers
“Als bestuur vinden we het de hoogste tijd om een andere koers te varen. Wij nodigen initiatiefnemers, gangmakers, vrijwilligers en natuurlijk deelnemers uit om te zorgen voor een nieuwe ambiance in de zaal. De Maaslandsoos moet een broedplaats worden voor oud-varenden, vrijwilligers en burgers van Maasbracht die zich inzetten voor hun medemens. In de sfeer van ontmoeting en contact. Alles is mogelijk, wanneer medegevoel en gezelligheid blijven bovendrijven.”
Gevraagd naar concrete voorbeelden noemt Forschelen klaverjassen, modelbouw, samen een boek lezen en beoordelen, handenarbeid en een maritieme boekenverkoop. Of een bus- of bootreis, een Kerst- en Paasfeest en lezingen over maritieme onderwerpen. Het initiatief over ontmoeting in de Maaszaal is ook bedoeld om mensen meer te interesseren voor het binnenvaartmuseum.
In november van dit jaar realiseren enkele vrijwilligers die zich het comité Verhalen Vertellen noemen, samen met heemkundevereniging Maasbracht in Beelden, een wisseltentoonstelling en een lezing over Sint Nicolaas, de patroonheilige van de binnenvaart en zeelieden.
Ruimere openingstijden
Tijdens de nieuwjaarsborrel werd bekendgemaakt dat het museum vorig jaar meer dan 2500 bezoekers trok. Tien nieuwe vrijwilligers sloten zich in de afgelopen jaren aan. Tegenwoordig bestieren veertig oud-schippers en vrijwilligers het museum aan de Havenstraat. Het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen in de wintermaanden verlengt het seizoen voor. Daardoor groeit de kans op nieuwe bezoekers aanzienlijk.
Ton Forschelen: “We hebben ons tot doel gesteld de komende jaren 4.000 bezoekers per jaar te verwelkomen. Een toename van het aantal bezoekers in de zomerperiode vergt een geleidelijke uitbreiding van het aantal openingsuren. Nu zijn we drie dagen per week open. ’s Zomers is uitbreiding van het aantal uren – en op termijn dagdelen – nodig.”
“Dan opereren we niet alleen in het museumgebouw, maar ook buiten in de haven. Bezoekers kunnen dan de permanente tentoonstelling ‘Varen in de tijd’ in de stuurhut bezoeken, de tjalk Nooit Volmaakt bezichtigen of door de haven en sluizen varen met onze rondvaartboot. Dat vergt wel inzet van nieuwe vrijwilligers. Zonder hen gaat het niet.”