- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe mbo-opleiding Maasbracht start in september

Nieuwe mbo-opleiding Maasbracht start in september

- Advertentie -

Delen

De nieuwe mbo-opleiding in Maasbracht, voor matroos en schipper in de binnenvaart, gaat definitief door. Op maandag 11 september start de 3-jarige studie in het Maas Binnenvaartmuseum. De Maaslandzaal van het museum aan de Havenstraat wordt ingericht als lesruimte.

Het gaat om een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) waarbij leren en werken worden gecombineerd. De uitvoering is in handen van STC Group. Die werkt voor het praktijkonderwijs samen met Vista College uit Heerlen en maritieme bedrijven uit Maasbracht en omstreken. Het is de eerste maritieme opleiding in haar soort in Zuidoost-Nederland.

“We hebben tot nu toe tien aanmeldingen ontvangen”, zegt Marcel Roelofs, onderwijsmanager bij het Scheepvaart en Transportcollege. “Vooraf hadden we afgesproken dat vijftien aanmeldingen nodig waren om groen licht te geven voor de start in september. Na intern overleg hebben we besloten om toch te starten.”

“Samen met de gemeente Maasgouw en de lokale ondernemers in de scheepvaartbranche hebben we onze opleiding nog eens in het middelpunt van de belangstelling gezet. Daar kwamen positieve reacties op. We verwachten alsnog vijftien aanmeldingen te kunnen halen, gezien de reacties van de jongelui, betrokken maritieme bedrijven en de regio.”

Aanmelden

Kandidaten kunnen zich tot begin september aanmelden via www.stc.nl. Eind juli komt Roelofs samen met hoofddocent Berendsen naar Maasbracht om hem kennis te laten maken met zijn toekomstige werkplek: het Maas Binnenvaartmuseum.

“De basisvoorzieningen voor onze opleiding in Maasbracht hebben we gerealiseerd in een goede samenwerking met het Vista College uit Heerlen”, vertelt Roelofs ”In het eerste leerjaar volgen onze studenten de theoretische vakken in het museum gedurende acht schoolweken. Voor en na deze schoolweken, volgen ze stages op een binnenvaartschip, zodat ze hun nieuwe beroep kunnen leren in de praktijk.”

“Met het museum gaan we overleggen of onze studenten een stukje reparatie en onderhoud kunnen verrichten aan historische schepen, die aan de steiger in de haven liggen. Dat zorgt ook voor afwisseling in de lessen.”

tekst: Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -