Inwoners uit de Achterhoek, Liemers en Veluwe maken zich geen zorgen over een dijkdoorbraak en geven de waterveiligheid een 8,1. Ook al vinden de meeste mensen het gebied veiliger dan 25 jaar geleden, ze achten de kans op herhaling van een hoogwaterdreiging (zoals in 1995) groot.
Uit het onderzoek van Waterschap Rijn en IJssel geeft 95 procent van de mensen, die dicht bij de dijk wonen, aan deze dreiging te verwachten in de komende 25 jaar.
Risico’s
De dijk die de regio beschermt, loopt vanuit Duitsland via Tolkamer en Westervoort naar Doesburg. Vele van de inwoners hebben het hoge water in 1995 meegemaakt en zijn bekend met projecten zoals rivierverruimingen en dijkversterkingen. De ondervraagden die verder weg wonen van deze dijk (5 tot 25 kilometer) zijn zich minder tot zelfs helemaal níet bewust van de risico’s van hoog water.
Vanwege het risico van dijkdoorbraken in 1995 moesten 250.000 inwoners van Gelderland evacueren. Na deze bijna-ramp zijn in diverse delen van Nederland ingrijpende maatregelen genomen om de waterveiligheid te vergroten. Dijken zijn versterkt, rivieren zijn verruimd en ook de crisisorganisatie in de regio is anders georganiseerd. Inmiddels bereiden waterschappen, Rijkswaterstaat (HWBP) nieuwe dijkversterkingen voor om in te spelen op de klimaatverandering.
Onder water
Een op de vijf Nederlanders denkt dat het merendeel van Nederland over honderd jaar onbewoonbaar zal zijn door klimaatverandering. Een derde denkt dat heel Nederland omringd zal zijn door een grote stuwwand in de Noordzee die het zeewater naar Nederland toe controleert. Dit zijn enkele conclusies van een onderzoek dat Kantar onder ruim 1.000 Nederlanders heeft uitgevoerd in opdracht van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.