- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijkswaterstaat test of Oranjesluizen open kunnen

Rijkswaterstaat test of Oranjesluizen open kunnen

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat is vandaag (10 januari) gestart met testen of de Noorder-, Midden- en Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis van het Oranjesluizencomplex Amsterdam weer veilig geopend kunnen worden. Als deze tests goed verlopen, kunnen schepen in de loop van donderdag 11 januari waarschijnlijk weer geschut worden.

Schippers worden daarover dan zo snel mogelijk geïnformeerd via een Bekendmaking aan de Scheepvaart (BAS) en vaarweginformatie.nl.

Hoogwater

Het Oranjesluizencomplex Amsterdam is sinds woensdag 3 januari 19.00 uur gestremd voor de scheepvaart. Dat komt door het hoge water in het Markermeer.

Het schutten van schepen via het Oranjesluizencomplex is sinds woensdagavond niet mogelijk doordat het waterpeil bij het sluizencomplex hoger was dan +0,30 NAP, aldus Rijkswaterstaat. “Het waterpeil in het Markermeer is inmiddels gezakt. Door de wind is het waterpeil bij het sluizencomplex echter op dit moment nog steeds hoog.”

Proefschuttingen

Rijkswaterstaat start vandaag met testen of de sluizen en de sluisdeuren, die onderdeel maken van de primaire waterkering, weer veilig geopend kunnen worden. Indien mogelijk worden vandaag ook proefschuttingen uitgevoerd.

Naast vier schutsluizen beschikt het Oranjesluizencomplex ook over een spuisluis. Deze wordt sinds zondag 7 januari ingezet om extra water uit het Markermeer via het Noordzeekanaal af te voeren naar de Noordzee. “Hierbij wordt het peil van het Noordzeekanaal goed in de gaten gehouden, omdat dit peil niet te hoog mag oplopen.”

Het water wordt via het Spui- en Gemaalcomplex in IJmuiden op de Noordzee geloosd. Inmiddels is via de Oranjesluizen in totaal ruim 37 miljoen kuub water afgevoerd.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -