“We willen niet dat de binnenvaart plat komt te liggen”

0
Door de schorsing zijn tijdelijk geen certificeringen mogelijk via NBKB. (archieffoto E.J. Bruinekool Fotografie)

De verwachting is dat nogal wat scheepseigenaren omhoog zitten door de schorsing van NBKB. Veel alternatieven hebben ze niet. Zoals ILT al aangeeft, hebben de overige keuringsinstanties onvoldoende capaciteit daarvoor. Desondanks hoopt de inspectie dat ze bijspringen. Ze doen hun best, zo blijkt uit een rondvraag.

Het gaat om Bureau Scheepvaart Certificering en Register Holland. Daarnaast zijn er drie klassenbureaus: Bureau Veritas, Lloyd’s Register en DNV. De klassenbureaus zijn in de binnenvaart vooral actief voor tankschepen – waar NBKB juist weinig voor deed.

Prioriteit

Robin Hoekstra van Bureau Scheepvaart Certificering (BSC) stelt: “Capaciteit om veel over te nemen is er niet. Voor de korte termijn kunnen wij bijvoorbeeld schepen die op de werf liggen helpen.”

Er komen inmiddels veel aanvragen bij BSC binnen, de telefoon staat niet stil. “Alle verloven zijn ingetrokken en we doen wat we kunnen, we werken ‘s avonds en in het weekend. We willen niet dat de sector plat komt te liggen.”

Hoekstra vertelt dat het bureau prioriteit geeft aan de inspecties. “Hierdoor kunnen we, denk ik, op korte termijn het een en ander opvangen. Op lange termijn is dit geen oplossing en daar moeten we met het ILT over nadenken.”

Klassenbureaus

Een woordvoerder van een van de klassenbureaus zegt desgevraagd dat ze weleens binnenvaartschepen certificeren die niet onder klasse vallen. Ze werven echter niet actief in die markt – en gaan dat nu ook niet doen.

“Wij doen het certificeren in de binnenvaart op beperkte schaal. Wij missen de historische informatie over de schepen die we zouden overnemen en kunnen dat daardoor niet eenvoudig overnemen.”

Dit bureau blijkt activiteiten als diktemetingen uit te besteden… onder meer aan het NBKB. Dat onderdeel is naar verwachting wél door andere bedrijven over te nemen. “Ons lopende werk komt niet in gevaar. Wij hebben verder nog geen details over de schorsing van het NBKB.”

Door Evert Bruinekool

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.