Vanuit de filosofie ‘samen kunnen we meer’, organiseert, faciliteert en ondersteunt de Stichting Vrienden van de Binnenvaart voorlichtingsevenementen om jongeren te interesseren in en begeleiden bij beroepen in de maritieme sector.
Het zijn Vrienden Van De Binnenvaart die na de geslaagde Zwijndrechtse Binnenvaartdagen van 2019 de koppen bij elkaar staken om samen iets te kunnen betekenen voor de man of vrouw die een maritieme carrière kiest.
Het VVDB-team bestaat uit acht ‘watervaste’ profs, die zich pro deo inzetten: voorzitter Raymond Berkhout, bestuurslid/vicevoorzitter Wim Snijders, penningmeester Peter Sauer, secretaris Nico Hooglander, ledenwerver Gerard Deen en drie leden van de raad van toezicht: John van de Wijgaart, Cees van den Berg en Alexander Wanders.
Boeiende jobs
De binnenvaart heeft het tij mee. Schepen zorgen voor beheersbaar wegverkeer. Geen zeehaven zonder binnenvaart, evenals geen binnenvaart zonder zeehaven – ofwel: wereldwijd vervoer! Tussen boeg en spiegel worden nieuwe schepen uitgerust met vooruitstrevende techniek. Ze doen mee met de energietransitie voor een groen milieu!
De mix aan techniek, IT, navigatie en logistiek maakt het werk aan boord interessant voor jonge mensen en zij-instromers. Men biedt uitstekende sociale voorwaarden en 14/14- of 7/7-schema’s. Kortom: je hebt een boeiende, leuke job met toekomst, diversiteit en een bovengemiddelde beloning voor de boeg!
Opleidingsinstituut STC Group is wereldberoemd, maar het is lastig om voldoende om talent naar de werkvloer te laten doorstromen. De verhouding van starters en gediplomeerden die werkelijk aan boord stappen is ontoereikend. Bureau Voorlichting Binnenvaart redt het ook niet in zijn eentje.
Hoe komt dat? Ontbreekt het op de werkvloer soms aan begeleiding? Hier komt VVDB langszij voor het faciliteren en financieren van projecten en programma’s voor voorlichting en educatie over de maritieme sector. Persoonlijke begeleiding totdat de student zijn eigen koers bepaalt is essentieel om het vak te leren én waarderen. Snuffelstages aan boord en een kapitein die vanuit zijn praktijk voor de klas komt en studenten weet te inspireren met praktijkverhalen is een verrijking voor de ontwikkeling van de leerling. VVDB gaat daarvoor zorgen, dat kan echter niet zonder sponsors.
Natuurlijk is er geld nodig. Bedrijven zijn de ruggengraat van de Stichting VVDB. Alle gerenommeerde verzekeraars en een aantal maritieme bedrijven dragen al financieel bij. Sponsors zijn/worden betrokken. De focus ligt op herkenbaarheid van de scheepvaart. De doelstelling is dat men met een hart voor de scheepvaart nog decennia later zegt: “Er is iets moois uit ontstaan. Als er toen geen initiatief geweest was, had het wellicht niet goed gekomen.”
Wilt u ook sponsor worden voor 5 euro per werknemer per maand, met een minimum van 50 euro en een maximum van 1.000 euro per maand? Dit kan middels een jaarfactuur vanuit de Stichting VVDB. Ook heeft de stichting een ANBI-status in geval van een donatie.
Het sponsorpakket bestaat uit:
- De sponsor mag vrij gebruikmaken van het VVDB-logo, voor maatschappelijke doeleinden gelijk aan die van de VVDB.
- Het logo van de sponsor verschijnt op de homepage van www.vriendenvandebinnenvaart.com en sponsorborden wanneer deze tijdens een project geplaatst worden.
- De sponsor ontvangt een digitale sponsornieuwsbrief over activiteiten.
- De VVDB organiseert eenmaal per jaar een benefietavond waarvoor de sponsor een uitnodiging voor twee personen
- Een overzicht van gesteunde en toegezegde objecten, inclusief een financieel overzicht, wordt per kwartaal opgesteld en zal op verzoek worden verstrekt.
Corona heeft een pauze voor de Binnenvaartdagen Zwijndrecht ingelast. Jan van Laar en Piet de Bruin zullen, samen met hun team, het evenement van 9 tot 11 september 2022 weer in haar volle omvang laten plaatsvinden. Stichting Vrienden Van De Binnenvaart zal zich daar prominent profileren.