- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVBW wil zekerheid over meerjarige financiering Duitse vaarwegen

VBW wil zekerheid over meerjarige financiering Duitse vaarwegen

- Advertentie -

Delen

De Duitse binnenhavenbond BöB en de Vereniging voor Europese Binnenvaart en Vaarwegen (VBW) hebben in het afgelopen jaar hun samenwerking verder uitgebreid. Dat bleek tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de VBW op 5 oktober.

In september zijn de commissie voor economie en verkeer binnen de BöB en de verkeers-economische commissie binnen de VBW samengevoegd tot een gezamenlijke commissie voor economie en logistiek. Er is ook een gezamenlijke commissie voor digitalisering opgericht. Eind dit jaar richten de organisaties samen een juridische commissie op.

 Vertrouwen in toekomstige regering

Tijdens de jaarvergadering onder leiding van VBW-vicevoorzitter Heinz-Josef Joeris kwam onder meer de Europese Green Deal aan bod, die moet bijdragen aan een forse reductie van de CO2-uitstoot in de transportsector. De Europese Commissie verwacht dat het aandeel van de binnenvaart in de modal split in 2030 ongeveer 12 procent bedraagt. Dat zou bijna het drievoudige zijn van nu.

De VBW wil politici, de administratie en het bedrijfsleven ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen. De organisatie zet sterk in op de verduurzaming van de binnenvaartvloot, het saneren van infrastructuur en digitalisering. Een blik op de verkiezingsprogramma’s van de Duitse politieke partijen geeft Joeris vertrouwen dat deze thema’s door de volgende regering – hoe die er ook gaat uitzien – zullen worden opgepakt.

Geld voor vaarwegen

De voorzitters van de vakcommissies binnen VBW willen dat de Duitse overheid voldoende middelen uittrekt voor de vaarwegeninfrastructuur. Zoals het er nu naar uitziet, ontstaan vanaf 2023 grote budgettaire tekorten voor onderhoud en uitbreiding. Met het spoor heeft de overheid een prestatie- en financieringsovereenkomst gesloten voor de lange termijn. Dat biedt financiële zekerheid. Een dergelijke overeenkomst moet volgens VBW ook voor de binnenvaart worden afgesloten. VBW is samen met 27 andere bonden lid van het Initiatief Systeem Vaarweg, dat al een voorstel voor zo’n overeenkomst heeft uitgewerkt.

Verder maken VBW en BöB zich sterk voor de digitalisering op en rond de vaarwegen. Ze hebben de leiding over de werkgroep digitalisering binnen het Masterplan Binnenvaart.

Tijdens de ledenvergadering is Patricia Erb-Korn opnieuw verkozen tot VBW-voorzitter. De vicevoorzitters zijn Heinz-Josef Joeris, Thomas Groß, Robert Ante, Nancy Scheijven (RWS) en Erik Schultz (Koninklijke BLN-Schuttevaer).

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -