- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVaartocht door vogelparadijs

Vaartocht door vogelparadijs

- Advertentie -

Delen

Tot en met augustus vaart het honderd jaar oude directievaartuig PW 17 Emma vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer.

Aan boord van het intieme schip varen passagiers samen met een gids van Het Groninger Landschap langs de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder. De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit vogelrijke gebied. Na de lunch aan het Zuidlaardermeer volgt een korte excursie door de Oostpolder, waarna ‘de oude dame’ terugvaart naar de opstapplek bij het Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum).

De vaardata zijn 28 mei, 17, 22 en 25 juni, 4, 23 en 27 juli, 3 en 17 augustus. De dagtocht duurt van 09.30 tot 16.30 uur en kost 65 euro per persoon (inclusief koffie/thee en lunch). Vrienden van Museum aan de A en beschermers van Het Groninger Landschap krijgen korting en betalen 55 euro. Aanmelden kan via [email protected]

Hunze

De tocht volgt de Hunze. Deze oude rivier begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over: oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging ten koste van planten en vogels, want die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal en in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.

Terug in oude staat

Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in zijn oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren: ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand.

Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs en kom je er de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten tegen. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod maken het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -