- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDrents Museum ontvangt maritieme collectie

Drents Museum ontvangt maritieme collectie

- Advertentie -

Delen

Het Drents Museum heeft een omvangrijke maritieme collectie objecten met een Drentse achtergrond ontvangen. Het is een schenking van Museum aan de A in Groningen, de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Op 18 juli was de symbolisch overdracht in Assen. Uit handen van directeur Nicolette Bartelink van Museum aan de A ontving zakelijk directeur Annelies Meuleman van het Drents Museum een voorplechtversiering. Die is afkomstig van een beurtstoombootje en dateert uit het begin van de 20e eeuw.

Een aantal objecten uit de overgedragen collectie krijgt een plek in de nieuwe collectiepresentatie Labyrinthia. Die is vanaf voorjaar 2024 open voor het publiek. “Een perfecte timing van de schenking”, aldus Meuleman.

Scheepsmodellen

Museum aan de A bevindt zich op dit moment in de overgang van een museum over de maritieme geschiedenis van Noord-Nederland naar een historisch museum over de stad en de provincie Groningen. De niet-Groningse collectie past niet meer in dit nieuwe concept. Vandaar dat besloten is om de objecten die geen relatie hebben met Groningen over te dragen aan andere musea.
De schenking aan het Drents Museum is een initiatief van conservator Wicher Kerkmeijer van Museum aan de A. Het gaat om 27 objecten, grotendeels maritiem van aard. Daaronder acht scheepsmodellen, maar ook objecten die te maken hebben met de verkoop en gebruik van tabak in Drenthe.

Snikhoorn en jaaglijn

De voorplechtversiering van beurtstoombootje Roden, daterend uit het begin van de 20e eeuw. (foto JAV studio’s)

Conservator geschiedenis Jan van Zijverden van het Drents Museum is zeer verguld met de schenking. “Deze indrukwekkende schenking betekent dat de Drentse maritieme geschiedenis opeens rijkelijk vertegenwoordigd is in onze collectie. Met objecten als een snikhoorn, een voorplechtversiering, een jaaglijn en modellen van een Hoogeveense praam, een barge en een kustvaarder kunnen we het scheepvaartverleden van Drenthe nu in de volle breedte vertellen. Wat de Onkruid verbrandende boer van Van Gogh voor onze kunstcollectie is, is deze schenking voor onze geschiedenisverzameling.”

Drentse scheepvaart

Nicolette Bartelink is heel blij dat de objecten uit de collectie die van belang zijn om het verhaal van de Drentse scheepvaart te kunnen vertellen, overgedragen zijn aan het Drents Museum. Ze licht toe: “Een aantal objecten krijgt een plaats in de nieuwe vaste presentatie in het Drents Museum. En daar gaat het natuurlijk om bij musea: dat het publiek van de bijzondere stukken kan genieten!”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -