Schepen onder roetdeeltjes door ‘blazer’

1

Tijdens het productieproces bij chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum ontstond een ‘blazer’ van de hoogste categorie (5). Er ontstond een stofwolk die overwaaide naar de haven van Delfzijl, waarbij veel vaartuigen onder de roetdeeltjes kwamen te zitten.

Een blazer is een kortstondige uitstoot van (verbrandings)gassen. Hierdoor kunnen ook kortstondig stofpluimen ontstaan. ESD-SIC heeft daar een vergunning voor. Het bedrijf nam de verantwoordelijkheid op zich om de vervuilde schepen na de jaarwisseling schoon te maken.

Schoonmaken

Directeur Richard Middel van ESD-SIC vertelde in regionale media dat alle vaartuigen worden schoongemaakt. Dat kan gewoon met water, en zo nodig met sop. Elders in Delfzijl hebben ook bewoners last gehad van de stofexplosie. Eigenaren van een auto die is getroffen door de roetdeeltjes, komen op basis van een oordeel van het bedrijf in aanmerking voor een bezoek aan de wasstraat.

SiC-vezels, slijppoeders of slijpstenen die worden gebruikt voor het slijpen en polijsten, komen vrij bij blazers en zijn volgens de Nederlandse Gezondheidsraad kankerverwekkend voor de mens. Wellicht moet het chemiebedrijf een nieuwe vergunning aanvragen.

Het bedrijf heeft in 2019 zo’n vijftig stofexplosies veroorzaakt en dat waren er meer dan de afgelopen jaren. ESD-SIC geeft aan maatregelen te nemen om het aantal blazers te verminderen.

 

1 reactie

  1. Dus iedere week een kankerverwekkende stofexplosie! Het schoonmaken van schepen en auto`s is blijkbaar voordeliger dan dit afval via de reguliere te verwijderen/ verwerken!
    Nu is het even afwachten hoeveel de aan te vragen vergunningen gaan kosten?

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.