- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGroninger zeehavens zien samenwerking met Ierland zitten

Groninger zeehavens zien samenwerking met Ierland zitten

- Advertentie -

Delen

Groningen Seaports wil meer samenwerken met Ierland. “Ierse bedrijven hebben wereldwijd een goede reputatie opgebouwd wat betreft het ontwerpen, bouwen en inrichten van complexe datacenters zoals Google in de Eemshaven”, aldus het Havenbedrijf. De Ierse ambassadeur Kevin Kelly bracht op 18 februari een kennismakingsbezoek aan Groningen Seaports.

Kelly liet zich rondleiden in de Eemshaven en langs het chemiecluster in Delfzijl. Bij een eventuele samenwerking met Ierland wordt onder meer gekeken naar de circulaire economie.

“Kleine landen, grote impact”

“Net als Ierland willen wij ons ook inzetten voor de circulaire economie. Wij komen graag in contact met Ierse partijen die actief zijn op dat gebied, om te kijken of en hoe we elkaar kunnen versterken”, zegt CEO Cas König.

De haven van Delfzijl. (foto Adobe Stock)

The Planet Calls is een Ierse organisatie die als missie heeft om de oceanen plasticvrij te maken door de groei van nieuwe technieken op dit gebied te stimuleren. Groningen Seaports en The Planet Calls werken de komende jaren samen om de plasticsoep te bestrijden en is een belangrijke stap in de goede richting. Een zelfstandig varende drone die afval opzuigt, wordt vanaf komend najaar getest in Delfzijl en in de Eemshaven. Ook kijkt het havenbedrijf samen met de Ierse partners naar mogelijkheden om datacenters te bouwen van gerecyclede bouwstoffen.

“Kleine landen met een grote impact”

Enterprise Ireland, het agentschap voor handel en innovatie van de Ierse overheid, stimuleert samenwerking tussen Ierse en Nederlandse bedrijven. “Dankzij de toekomstgerichte mentaliteit van de Ieren staan product-, service- en procesinnovatie hoog op de agenda”, aldus Richard Engelkes van Enterprise Ireland.

De Ierse ambassadeur ziet veel kansen voor Ierse ondernemingen in het havengebied. “De samenwerking wordt versterkt door het feit dat we beide kleine landen zijn, maar wel met een grote impact”, zegt Engelkes.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -