- Advertentie -
- Advertentie -

Scheiden

- Advertentie -

Delen

We hebben inmiddels een aantal mooie dagen achter de rug. Dit lentegevoel geeft een grote behoefte aan meer. We willen met z’n allen weer naar buiten zonder de winterjas. 

Zeker in deze tijden van beperkingen geeft dat een bevrijdend gevoel. Als er daarna weer een paar dagen volgen waarin per dag de zon, regen, hagel en sneeuwbuien zich in rap tempo opvolgen, dan roept dat op zijn zachtst gezegd enige weerstand op. Maar ja, net als deze beperkingen is dit iets waar we ‘doorheen’ moeten. Wachten op betere tijden.

Mooi weer geeft in iedere geval vast een boost en doet bij veel mensen de deuren en de ramen openen om de frisse lucht naar binnen te laten stromen. Ook de grote voorjaars­schoonmaak is menigeen niet onbe­kend. Alles proper en alles netjes een eigen plek geven.

Een eigen plek geven doen we ook steeds meer als het gaat om dingen die we niet meer nodig hebben, zoals verpakkingsmateriaal, oud textiel en huisvuil; oftewel afval. Het scheiden van afvalstoffen is steeds meer een hot item. Niet alleen aan de wal, maar ook aan boord gaat dit steeds meer meespelen. Op dit moment wordt er op Europees niveau nagedacht over een een­duidig systeem, zodat voor iedereen duidelijk is welk afval waarin gedeponeerd moet worden. Er is een Europees voorstel gedaan om die gelijkheid te creëren. 

In eerste instantie door het gebruik van pictogrammen. Op deze manier zal de taalbarrière geen probleem meer zijn. Later zou eventueel een kleurcode kunnen worden toege­voegd, zoals dat nu nationaal al gedaan wordt bij plastic- en glascontainers. 

Als het afval aan boord geschei­den wordt, dan moeten ook de afval­inzamelaars en de walzijde de mogelijkheid bieden om het geschei­den af te kunnen geven. De afvalinzamelaars zullen ook voor een gescheiden verwerking moeten zorgen. De SAB is voornemens om hieraan verwante voorwaarden mee te nemen in de komende Europese aanbestedin­gen voor de inzamelpercelen in Nederland. Hiermee wordt voorkomen dat keurig gescheiden afval alsnog weer op de grote hoop belandt.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -