- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPlannen voor containeroverslag in Nederweert

Plannen voor containeroverslag in Nederweert

- Advertentie -

Delen

Kalle en Bakker wil op zijn locatie in Nederweert uitbreiden met containeroverslag. Het betonbedrijf onderzoekt de mogelijkheden daarvoor. Tegelijkertijd heeft Waterscouting Nederweert verderop aan de Kanalenviersprong plannen voor een nieuw clubhuis met daarbij een speelbos en kampeerterrein. Het college van burgemeester en Wethouders van Nederweert staat positief tegenover de voornemens omdat die een boost kunnen geven aan het vervoer over water, de economie en toerisme en recreatie.

De Kanalenviersprong bij Nederweert is een kruispunt van het Kanaal Wessem-Nederweert, de Zuid-Willemsvaart en de Noordervaart. Het is een locatie met veel potentie. Kalle en Bakker, dat gelegen is tussen Rijksweg-Zuid en het Kanaal Wessem-Nederweert, wil uitbreiden. Nu zijn er een betoncentrale en een overslagbedrijf gevestigd. Op het terrein bevinden zich meerdere loodsen.

Loskade

Deze plek biedt kansen voor meer goederenvervoer via water. Het bedrijf denkt aan de uitbreiding van zijn op- en overslagactiviteiten. De bij het bedrijf gelegen loskade is eigendom van Rijkswaterstaat. Deze kade is in maart van dit jaar al gebruikt voor het transport van onderdelen van de windmolens, die in Ospeldijk zijn geplaatst.

“Wij willen de overslagterminal uitbreiden tot containerhaven”, zegt directeur Willem Bakker. “We denken jaarlijks 10.000 containers van de weg te kunnen halen. In plaats daarvan gaan de containers als schoner transport via het water. De kleine schepen waarvoor de overslaghaven in Budel-Dorplein geschikt is, zijn niet welkom in de zeehaven van Rotterdam. Onze toekomstige locatie in Nederweert is bereikbaar voor schepen van 95 meter, die twee keer zoveel containers kunnen vervoeren. Dat is dankzij investeringen van de overheid in de sluis van Panheel in 1992 en de verbreding van het Kanaal Wessem-Nederweert in 1995.”

Waterscouting

Een tweede initiatief bij de Kanalenviersprong komt van Waterscouting. Toen de aankoop van de landtong tegenover Kalle en Bakker vorig jaar afketste op de regels van het Rijksvastgoedbedrijf leek de kans verkeken op een plek aan de Kanalenviersprong. Maar een nieuwe poging op een ander terrein aan hetzelfde water lijkt kansrijker. Op het beoogde perceel van 4,5 hectare tussen Steer en Hulsenweg wil Waterscouting Nederweert naast een clubgebouw ook een speelbos en een kampeerterrein realiseren.

De aankoop zou een flinke stap vooruit betekenen voor de waterscouts. Buitenruimte is er amper   op de huidige behuizing aan de druk bevaren Zuid-Willemsvaart. Op de nieuwe plek kunnen ze ook varen op de Noordervaart, waar ze de beroepsvaart niet in de weg zitten. De toegang tot de Zuid-Willemsvaart is bovendien handig voor de zeilers, die dan met hun vletten naar de Maasplassen in Roermond kunnen.

Procedures

Beide initiatieven bevinden zich nog in het stadium van de planvorming. Scouting en Kalle en Bakker zijn in gesprek met omwonenden om te weten hoe zij ertegenaan kijken. Daarna kunnen de aanvragen en procedures worden gestart. Het is nog niet bekend wanneer het zover is.

tekst: Noud van der Zee

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -