- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOverslag Nederlandse zeehavens hoger dan ooit

Overslag Nederlandse zeehavens hoger dan ooit

- Advertentie -

Delen

De aan- en afvoer van goederen in en uit de Nederlandse zeehavens bereikte in 2018 een recordniveau van bijna 605 miljoen ton. Dat was ruim 1,5 procent meer dan in 2017. Met 4,5 procent steeg de overslag van containers het sterkst. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de afgelopen twintig jaar is de afvoer van goederen uit de Nederlandse zeehavens meer dan verdubbeld. De invoer steeg in die periode met ruim een kwart. De overslag van goederen vanuit Nederland naar het buitenland vormt nu een derde deel van alle overgeslagen goederen in de Nederlandse zeehavens. Twintig jaar geleden bedroeg het aandeel van de export 21 procent.

In twintig jaar is de uitvoer met ruim 100 miljoen ton toegenomen, aldus het CBS. Het overslagvolume passeerde in 2018 voor het eerst de grens van 600 miljoen ton. In 2007 werd voor het eerst de grens van 500 miljoen ton gepasseerd.

Gestage groei containervervoer

Het aandeel containers in de totale goederenoverslag groeit gestaag, van 14 procent in 1998 tot 21 procent twintig jaar later. Hierbij gaan de inkomende en uitgaande stroom in omvang en ontwikkeling min of meer gelijk op. De containeroverslag steeg in 2018 met 4,5 procent. De aanvoer van containers groeide met 6 procent en de afvoer met bijna 3 procent.

Van alle ingevoerde goederen in containers in 2018 kwam bijna 20 procent uit China. Rusland en het Verenigd Koninkrijk volgen met respectievelijk 7,4 procent en 5,7 procent. Vergeleken met 2017 nam de import uit China met 12 procent af. Dat kwam voor een belangrijk deel door minder textiel en lederwaren. De import in containers uit Rusland (met name hout en papier) en het Verenigd Koninkrijk steeg met 32 procent en 43 procent. ait laatste hangt volgens het CBS mogelijk samen met de voorraden die bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk in ons land aanleggen in de aanloop naar een Brexit.

Aandeel bulk daalt

Het overgeslagen gewicht van bulkgoederen is in 2018 niet toegenomen. De tonnage van aangevoerde droge en natte bulk en de afvoer van natte bulk stegen wel, maar de uitgaande stroom droge bulk daalde met bijna 12 procent.

De dominantie van bulk in de zeehavens neemt af, constateert het CBS. In 1998 was drie kwart van de afgehandelde goederen bulk. In 2018 was dat aandeel 68 procent. De stroom droge bulkgoederen is in deze periode min of meer stabiel en ligt rond de 140 miljoen ton. Jaarlijkse schommelingen worden veroorzaakt door wisselende vraag naar kolen en ijzererts, die sterk samenhangt met de economische ontwikkelingen.

De hoeveelheid geladen natte bulk verviervoudigde in de laatste twintig jaar. Dit zijn vooral geraffineerde olieproducten.

Drie kwart via Rotterdam

In de havens van Rotterdam (inclusief die van Moerdijk, Dordrecht en Vlaardingen), wordt drie kwart van de goederen geladen en gelost. Vorig jaar namen beide stromen met er ongeveer 1 procent toe. Ruim 16 procent van de goederen gaat via het havengebied van Amsterdam (Amsterdam, Velsen/IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad). De overslag nam daar met 1 procent toe.

De hoeveelheid geloste goederen in de zeehavens van Zeeland Seaports (Vlissingen en Terneuzen) en Groningen Seaports (Delfzijl en Eemshaven) zijn in 2018 met meer dan 10 procent gestegen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -