- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNorth Sea Port ziet overslag bij alle ladingsoorten afnemen

North Sea Port ziet overslag bij alle ladingsoorten afnemen

- Advertentie -

Delen

In het eerste half jaar van 2023 is in de havens van North Sea Port 31,3 miljoen ton overslagen in en uit de binnenvaart. Dat is 6 procent minder dan een jaar eerder.

Via de zeevaart was de aan- en afvoer 33,4 miljoen ton, na een daling van 11 procent (4,2 miljoen ton) ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Over de gehele linie

In 2022 boekte North Sea Port nog de beste eerste jaarhelft ooit. De afname deed zich over de gehele linie voor. De overslag van vloeibare bulk (7,1 miljoen ton) daalde met 18 procent, onder meer bij gas- en dieselolie, nafta en chemische producten. Droge bulk (18,4 miljoen ton) nam af met 9 procent. Er was bijvoorbeeld minder overslag van steenkool, ook doordat vorig (na)jaar heel wat extra voorraden zijn aangelegd.

Containers (1,1 miljoen ton) kenden een terugval van 7 procent. In TEU was de daling kleiner: 1,5 procent. Roro (1,9 miljoen ton) nam af met 4 procent. De overslag van stukgoed (5,0 miljoen ton) daalde met 11 procent.

Rusland

Rusland was in de eerste jaarhelft van 2022 nog de belangrijkste handelspartner. Na de eerste zes maanden van dit jaar is dit helemaal anders: de handel met Rusland ligt 56 procent lager, voor het grootst deel als gevolg van de EU-sancties.

De handel met Oekraïne daalde ook, met 10 procent. Deze goederenoverslag wordt gedeeltelijk opgevangen door overslag uit Polen (plus 0,5 miljoen, voornamelijk granen), Australië, België en Canada. De Verenigde Staten zijn momenteel de belangrijkste handelspartner voor North Sea Port.

Recessie

De Europese recessie die zich eind vorig jaar, begin dit jaar aandiende, is in de cijfers van North Sea Port goed merkbaar – ondanks het feit dat in Nederland en België officieel geen recessie heerste. Met 11 procent minder overslag via de zeevaart is North Sea Port terug op het niveau van 2017.

Periodes van onderhoud bij een aantal grote bedrijven in de havens (Gent, Terneuzen en Vlissingen), zal dit jaar ook nog invloed hebben op de overslag. North Sea Port verwacht dat de economie in Europa aantrekt, Dat zou een sterker vierde kwartaal kunnen opleveren.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -