Als de Nederlandse overheid rekening had gehouden met de energietransitie die nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, hadden de nieuwe zeesluizen in IJmuiden en Terneuzen niet aangelegd moeten worden. Dat concludeert journalistiek onderzoeksplatform Investico.
“Gloednieuwe sluizen en vaarwegen zouden nodig zijn voor de doorvoer van grote hoeveelheden kolen en olie, terwijl die fossiele energiebronnen internationaal in de ban gaan voor het klimaat.” Aldus de onderzoekers, die op 19 mei hun bevindingen publiceerden. Dat deden ze op Platform Investico, en voor Trouw, De Groene Amsterdammer en online magazine Vers Beton.
Geen fossiele brandstoffen
Ook de nieuwste plannen van het kabinet rekenen nog op fossiele doorvoer, stellen ze. “In de meest recente vervoersprognoses van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die vorig jaar de basis waren voor de plannen van het nieuwe kabinet, blijft het vervoer van steenkolen en aardolie in grote hoeveelheden bestaan.”
In 2050 gaat het om de helft van de kolendoorvoer, terwijl de doorvoer van aardolie nagenoeg gelijk blijft. Dat is in strijd met de Nederlandse klimaatplannen en de Europese Green Deal. Tegen die tijd moet de uitstoot van CO2 nul zijn en dus is er dan geen plek meer voor fossiele brandstoffen.
Niet rendabel
De kosten-batenanalyse die Rijkswaterstaat vooraf voor de begin dit jaar geopende Zeesluis IJmuiden liet uitvoeren, gaat uit van een stabiele stroom fossiele brandstoffen tussen 2020 en 2040, aldus Investico.
“In een ander toekomstscenario was de aanleg van de sluis niet rendabel. In werkelijkheid kromp de doorvoer in het Noordzeekanaal de afgelopen twee jaar, voor een belangrijk deel als gevolg van de energietransitie. De doorvoer van kolen, olie en gas daalde met bijna een kwart.”