- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenMet Zweedse zorg

Met Zweedse zorg

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

De Excello zit goed in de verf en ziet eruit om door een ringetje te halen. De chemicaliën- en productentanker kwam zestien jaar geleden in de vaart en wordt kennelijk uitstekend onderhouden, want die leeftijd is het schip niet aan te zien.

De eigenaar is dan ook Zweeds en Zweedse reders staan erom bekend met veel zorg voor hun schepen om te gaan. Het komt mede tot uiting door de sierlijke boegveren, die snelheid symboliseren.

Donsö

Tussen de boegveren staat midden op de boeg de ‘D’ van Donsö, van Rederi AB Donsötank. Ze zijn gevestigd op het gelijknamige eiland met 1.500 bewoners. Het ligt voor de kust ter hoogte van Gotenburg en staat bekend om het geavanceerde maritieme trainingscentrum dat er is gevestigd.

De rederij is een familiebedrijf en werd opgericht in 1953. De huidige vloot bestaat uit vijf chemicaliën-/productentankers. Drie van 20.000 DWT en twee van 22.500 ton.

Regelmatig in Rotterdam

De Excello, met een draagvermogen van 20.000 ton, meet 156 bij 24 meter. Het schip heeft veertien ladingtanks en werd gebouwd op de Shanghai Edward Shipyard.

Het schip is uitgerust met een Wärtsilä-diesel van 9.720 kW en vaart onder Zweedse vlag. Donsö is de thuishaven en de Excello vaart onder klasse van DNV.

Met enige regelmaat wordt Rotterdam aangedaan en deze reis kwam ze met een, voor de Botlek bestemde, volle lading chemicaliën uit Sines in Portugal.

Door Cees de Keijzer, namens World Ship Society Rotterdam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -