- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaeslantkering is klaar voor stormseizoen

Maeslantkering is klaar voor stormseizoen

- Advertentie -

Delen

Eén keer per jaar, voor het begin van het stormseizoen, sluit Rijkswaterstaat de Maeslantkering en de Hartelkering om deze stormvloedkeringen te testen. Zaterdagmiddag 16 september zag het toegestroomde publiek rond 15.30 uur de armen van de Maeslantkering langzaam over het water naar elkaar toe bewegen om de Nieuwe Waterweg af te sluiten. Het uitvaren, sluiten en afzinken van de armen duurde ruim anderhalf uur.

In de aansluitende nacht ging het sein om 04.11 uur weer op groen; de kering was open en schepen konden de Waterweg weer gebruiken. De 26e functioneringssluiting van de Maeslantkering is voorspoedig verlopen, concludeert Rijkswaterstaat.

Samen sluiten

De Maeslantkering, in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is gebouwd tussen 1991 en 1997. De zelfsluitende kering is 26 jaar geleden als laatst voltooide Deltawerk in gebruik genomen. In dezelfde periode is ook de Hartelkering bij Spijkenisse gebouwd. Die beschermt het achterliggende Europoortgebied. De Maeslant- en Hartelkering sluiten altijd samen. Tijdens de functioneringssluiting van de Maeslantkering ging dus ook nu de Hartelkering dicht.

Rijkswaterstaat voert elk jaar een sluiting uit ter voorbereiding op het stormseizoen. Dan test de vaarwegbeheerder zowel de techniek van de kering als de organisatie. Na het grote onderhoud in de zomermaanden is dit de bevestiging dat de keringen kunnen sluiten als dat nodig is. De sluiting duurt alles bij elkaar zo’n zes á zeven uur. Belangstellenden konden de bewegingen volgen vanaf een nabij gelegen heuvel.

Symposium

In 2022 beleefde de Maeslantkering de 25e jubileumsluiting. Ook de editie van dit jaar had een feestelijk tintje. Rijkswaterstaat viert haar 225-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan vond in het Keringhuis een symposium plaats voor leerlingen en studenten over de laatste ontwikkelingen rond hoogwaterbescherming. De wellicht technisch medewerkers en ingenieurs van de toekomst volgden een programma met presentaties en activiteiten en zagen daarna de kering dicht gaan.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -