- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw hoofdstuk voor Goudse scheepsbouwhistorie

Nieuw hoofdstuk voor Goudse scheepsbouwhistorie

- Advertentie -

Delen

Gouda heeft weer een scheepswerf met de naam ‘De Kroonprinces’. Burgemeester Pieter Verhoeve verrichtte vrijdag 15 september de openingshandeling door het naambord van de werf te onthullen. Hij deed dit samen met Jaap van Vlaardingen, de laatste scheepsbouwmeester van de oude werf.

(foto Scheepswerf De Kroonprinces)

Met de opening krijgt de eeuwenoude scheepsbouwgeschiedenis van Gouda een nieuw hoofdstuk. Aan het begin van de 20e eeuw was aan de Gouderakse dijk Scheepswerf De Kroonprinses, eigendom van de gebroeders Prins. Ze geven hun werf die naam omdat op de dag van de overdracht bij de notaris, 30 april 1909, prinses Juliana werd geboren. De werf kreeg enkele decennia daarna de naam van de latere eigenaar, Van Vlaardingen.

In 1995 stopten de scheepsbouwactiviteiten. In 2018 werd de werf overgenomen door de gebroeders Vroegindeweij. Sindsdien is Domera er gehuisvest. Dit bedrijf bouwt exclusieve drijvende woningen gebouwd. De vijftiende woning is op dit moment in aanbouw. Daarnaast renoveert Domera bestaande woonarken.

Pleziervaartuigen en woonarken

Domera bestaat nu vijf jaar. Sinds anderhalf jaar heeft de Goudse onderneming een metaalafdeling. Die houdt zich bezig met design, binnenwerk en constructiewerk in rvs, aluminium en staal. Ook bouwde Domera inmiddels enkele pleziervaartuigen en is ook aan diverse boten onderhoud gepleegd.

(foto Scheepswerf De Kroonprinces)

Domera heeft deze werkzaamheden ondergebracht in Scheepswerf De Kroonprinces. Daarmee verwijzen de eigenaren naar de historie én naar de huidige kroonprinses, Amalia. Domera blijft ook gevestigd op de locatie aan de Gouderakse dijk.

De werf heeft een oppervlakte van 6.600 m2. Er is een dwarshelling aanwezig voor schepen/woonarken tot 30 meter met een capaciteit tot 750 ton. Er is een botenlift in aanbouw van 20 ton.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -