- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKBN en Nautilus spreken nieuwe pensioenregeling af

KBN en Nautilus spreken nieuwe pensioenregeling af

- Advertentie -

Delen

Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) en vakbond Nautilus zijn het eens geworden over een nieuwe pensioenregeling voor de binnenvaart. Ze hebben deze stap gezet omdat verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds Rijn- en Binnenvaart per 1 januari 2025 vervalt. Naleving van de pensioenregeling is vanaf die datum vrijwillig.

De sociale partners vinden dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat er later naast de AOW ook pensioen wordt uitgekeerd, schrijven KBN en Nautilus in een persbericht. “Want alleen leven van een AOW is geen vetpot. Door het tekenen voor een nieuwe pensioenregeling wordt er ieder geval gezorgd voor een passend inkomen voor later en een inkomen bij overlijden. Als de binnenvaartsector op de Nederlandse arbeidsmarkt concurrerend wil blijven met andere sectoren, dan moet pensioen een vanzelfsprekend deel van de beloning zijn voor medewerkers in de binnenvaart”, zo vinden de werkgevers- en werknemersorganisatie.

Landelijk pensioenakkoord

De nieuwe afspraak past binnen het landelijke pensioenakkoord dat het kabinet eerder met de centrale werknemers- en werkgeversorganisaties sloot. Daarin staan nieuwe afspraken over pensioenen en AOW. Die moeten het pensioenstelsel transparanter en persoonlijker maken.

De verwachting is dat de nieuwe regels voor pensioen ingaan vanaf 1 januari 2023. De sociale partners en pensioenuitvoerders krijgen dan vier jaar de tijd om pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Nieuwe uitvoerder nodig

Per 1 januari 2025 is een nieuwe uitvoerder nodig, doordat het Bedrijfstakpensioenfonds Rijn- & Binnenvaart geen vrijwillige regeling gaat uitvoeren. KBN en Nautilus zijn daarom op zoek naar een verzekeraar. Met het Bedrijfstakpensioenfonds zijn de sociale partners in gesprek over de mogelijkheid om de nieuwe regeling al eerder in te voeren, nog onder de werking van de verplichtstelling.

Bij het Pensioenfonds Rijn- en Binnenvaart blijven vooralsnog alle opgebouwde pensioenrechten staan. Ook de pensioenuitkeringen lopen gewoon verder. Het bestuur van het pensioenfonds blijft daar verantwoordelijk voor. Alleen voor de nieuwe pensioenregeling wordt een nieuwe uitvoerder gezocht door de sociale partners.

Vrijwillig

Als de pensioenregeling vrijwillig wordt, komt er meer flexibiliteit voor werkgevers en medewerkers, melden KBN en Nautilus. “Vanaf 1 januari 2025 is het namelijk mogelijk dat werkgevers en medewerkers samen maatwerkafspraken maken over het pensioen. De huidige sectoraal overeengekomen pensioenregeling ontzorgt ondernemingen in de binnenvaart daarbij.”

De pensioenpremie gaat straks in een persoonlijke ‘spaarpot’ voor de medewerkers. De medewerker bouwt daarmee vermogen op voor het persoonlijke pensioen. Het nieuwe nabestaandenpensioen wordt een verzekering op risicobasis, ter dekking van overlijden tijdens deelneming. Samen met de nieuwe uitvoerder van de pensioenregeling moeten de details nog verder worden uitgewerkt.

Pensioenafspraken kunnen ook nog steeds worden gemaakt in de vorm van (CAO-)afspraken tussen vakbond Nautilus en individuele bedrijven in de binnenvaart.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -