- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHarlingen kijkt uit naar tallships

Harlingen kijkt uit naar tallships

- Advertentie -

Delen

Het programma van de Tall Ships Races Harlingen 2022 belooft een waar spektakel te worden. Van 14 tot en met 17 juli zijn in de haven van Harlingen niet alleen flink wat indrukwekkende zeilschepen te bewonderen, maar er treden ook veertig bands en acts op (van buitenlandse bands tot Fries talent) en er zijn diverse markten, veel foodtrucks en meerdere ‘beleefpleinen’. Het thema van deze editie is Crossing Borders.  

Eigenlijk begint het programma al op 13 juni met Sail InZicht, een speciaal programma voor kinderen van de basisscholen in Harlingen. Iedere dag wordt een klas van alle scholen welkom geheten voor een bijzonder verrassingsprogramma. “In totaal ontvangen we 625 kinderen”, vertelt Lieuwe Krol, directeur van de Tall Ships Races Harlingen. “Voor iedere leeftijdsklasse hebben we een apart programma samengesteld rondom het thema water.”

Harlinger Filmweekend

Nieuw in aanloop naar de Tall Ships Races Harlingen is het Harlinger Filmweekend. Van 17 tot en met 19 juni worden in het Entrepotgebouw aan de Dokkade in Harlingen verschillende films vertoond rondom het thema De Zee. Het Filmweekend opent op vrijdag 17 juni met een vertoning van de film Silence of the Tides. Kaarten kunnen worden besteld via www.harlingensail.com/filmweekend.

Blikvangers

Het totale aantal schepen dat tijdens de Tall Ships Races naar Harlingen komt, is dit jaar iets lager in vergelijking met voorgaande edities. Dit komt met name doordat er minder kleine schepen zijn. Het aantal A-klasse schepen, de grootste tallships, is vrijwel gelijk aan eerdere edities.

“Daar komt het publiek voor. Dit zijn de grote blikvangers en daarmee ligt de haven van Harlingen van 14 tot 17 juli vol”, aldus Jan Reier Arends, bestuursvoorzitter van de Tall Ships Races Harlingen. “Een van die blikvangers is de Shabab Oman II, het opleidingsschip van de Omaanse marine. We zijn erg blij dat dit prachtige schip ervoor gekozen heeft mee te doen. Ze komen voor het eerst naar Harlingen. Dat geldt ook voor de Georg Stage. Dit is echt een typisch opleidingsschip.”

Trainees

Dat er minder kleine schepen zijn is nog een gevolg van de coronaperiode. “Door het ontbreken van inkomsten tijdens de coronajaren, kiezen ze nu eerder voor commerciële vaarten en dus niet voor deelname aan de Tall Ships Races”, legt Arends uit. “De gevolgen zijn vooral merkbaar in het aantal trainees dat mee kan varen. Dat zijn er beduidend minder. We zitten nu op 150 trainees die meevaren van Esbjerg naar Harlingen, daarmee zitten we vol. Van alle gasthavens van de Tall Ships Races dit jaar heeft Harlingen de meeste trainees.”

Organisatorische uitdaging

De organisatie van een evenement als de Tall Ships Races is in deze tijd een uitdaging, zo laat burgemeester Ina Sjerps van Harlingen weten. “De aanloop door corona was lastig. Nu corona voorbij is worden we geconfronteerd met forse prijsstijgingen en tekorten aan personeel, bijvoorbeeld in de beveiliging. Ook dat lost zich weer op. We zijn goed voorbereid. We verwachten dit jaar evenveel bezoekers en exposure als in 2018. Het evenement wordt een cadeau voor de stad en haar inwoners.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -