Fusie

0

Te midden van al het voetbalgeweld van de afgelopen weken viel een tenniswedstrijd op tussen een Duitse speler die nog nooit eerder op Wimbledon was geweest en de Schotse voormalige nummer 1 van de wereld Andy Murray, die net twee heup­operaties achter de rug had. Door hun enthousiasme en gedrevenheid vlogen de spetters ervan af, bijna vier uur lang. Het was niet mooi maar geweldig om naar te kijken. Bij het EK Voetbal kwamen (tot nu toe) alleen de Zwitsers een beetje in de buurt met hun doorzettingsvermogen en wil om te winnen. Ongeveer het tegenovergestelde van wat Oranje ervan bakte. We zullen het er niet meer over hebben.

Niet alleen in sport zijn het enthousiasme en de wil om te winnen doorslaggevend. “Het werk van de brancheorganisaties moet zo goed zijn, dat schippers het niet meer kunnen maken om geen lid te zijn”, zei wijlen binnenvaartambassadeur Arie Verberk in najaar 2010. Hij raadde aan dat de drie organisaties Koninklijke Schuttevaer, CBRB en Kantoor Binnenvaart zouden fuseren. Straks kunnen al die namen in het binnenvaartmuseum worden bijgezet. Dit najaar gaat die fusie namelijk plaatsvinden, kondigde BLN-Schuttevaer afgelopen week aan, mits bij de jaar­vergaderingen de leden van beide organisaties akkoord gaan met de nieuwe statuten. Laten we ervan uitgaan dat deze keer de fusie doorgaat. Daar is dan op de kop af elf jaar over gedaan. Er is in die periode veel water door de Rijn gestroomd. Ook niet onbelangrijk voor deze bedrijfstak.

Je kan die brancheorganisaties niet verwijten geen doorzettingsvermogen te hebben, al is in die elf jaar de personele bezetting van de organisaties nogal eens geshuffeld. Van de ene kant is het razendknap dat de verschillende clubs naast die voortdurende onderhandelingen over een (mogelijke) fusie ook gewoon hun werk bleven doen. Van de andere kant kun je je afvragen hoeveel beter ze dat werk hadden kunnen doen als er wat minder gesteggel (pardon: overleg) was geweest. In theorie moet de nieuwe club straks veel efficiënter aan de slag kunnen gaan, niet langer gehinderd door discussies over nieuwe statuten.

Van weer een andere kant kan hier het aloude (neo)liberale adagium ‘concurrentie houdt je scherp’ van toepassing zijn en zijn CBRB en BLN sterker door strijd zullen we maar zeggen. Dat houdt ook een waarschuwing voor de toekomst in, mocht deze nieuwe organisatie in 2022 van start gaan. Niet achteroverleunen. Voor je het weet, vissen die actievelingen van de ASV zowel de kolen uit het vuur als de krenten uit de pap. Geen mens immers die juicht voor Andy Murray als er niemand aan de andere kant van het net staat.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.