- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWereldschepenEen Griekse halfgod

Een Griekse halfgod

- Advertentie -

Delen

Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

Tankers met een draagvermogen van 200.000 ton of meer worden super- of mammoettankers genoemd. De internationale aanduiding is VLCC (Very Large Crude Carrier) met de tonnage in DWT (Deadweight Tons). Vanaf 320.000 DWT heten ze ULCC (Ultra Large Crude Carrier). De Hercules I is 299.011 ton en een van de vele VLCC’s met een tonnage van om en nabij de 300.000. De lengte is 333 meter en de breedte 60 meter.

Het schip werd gebouwd door Hyundai Heavy Industries te Incheon en kwam 2017 in de vaart onder de vlag van de Marshall­eilanden. De ‘T’ in de schoorsteen is van de Griekse reder Nikolas P. Tsakos, die het schip vernoemde naar de mythologische halfgod, die het toonbeeld is van kracht en slimheid.

In de zij staat ‘TEN’, wat niet slaat op het getal 10, maar op Tsakos Energy Navigation Ltd., waarmee de functie als energietransporteur wordt benadrukt. TEN doet dat met zo’n zeventig tankers, bij elkaar goed voor 8 miljoen DWT.

De vloot omvat meerdere types van verschillende grootte, waarvan er veertien met een Green Award gecertificeerd zijn. Het merendeel van de vloot wordt vanuit Athene gemanaged door TCM (Tsakos Columbia Shipmanagement), een joint venture tussen Tsakos en Schoeller Groups. Bovendien opereert Tsakos nog met elf bulkcarriers en tien containerschepen.

De Hercules I kwam afgelopen december uit de Golf van Mexico met in Corpus Christi geladen ruwe olie. De Texaanse crude werd gelost bij de MOT in de 8ste Pet. Nog geen twee dagen later vertrok de VLCC in ballast en zette opnieuw koers naar de Golf van Mexico.

Het schip vaart op relatief goed­kopere stookolie, wat is toegestaan doordat de uitlaatgassen gekuist worden door een scrubber. De wanstaltige installatie is niet om aan te zien, maar wel effectief.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp
www.wssrotterdam.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -