- Advertentie -
- Advertentie -

Dummies

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Eerst dacht ik dat de opnieuw geactiveerde dienstplicht niet best zou zijn voor de personeelsaanwas in de binnenvaart, maar toen bedacht ik dat het juist goed zou zijn, mits
het worden van matroos tot vrijstelling van dienstplicht zou leiden wegens de noodzakelijke bijdrage aan de noodzakelijke, essentiële transportsector. Was dat tijdens de Koude Oorlog niet ook het geval? 

Van het wegvervoer hebben we niet veel te duchten. Sinds het reclamespotje voor vrachtwagenchauffeurs tijdens het Journaal in het item over de honderden kilometers files bij Dover (de chauffeurs moesten plassen in een emmertje en werden wakker gehouden door toeterende politieauto’s zodat de trucks bijtijds een paar meter op konden schuiven) bedenken jonge­ren zich wel voordat ze gaan dromen van de vlam in de pijp. 

Nee, dan het leven aan boord. Om te beginnen zijn er tegenwoordig toiletten op een binnenschip. Aardig onderscheid met de vracht­auto’s. Je gelooft het niet, maar niet iedereen weet dat. Ik denk dat we met heel veel campagnes voor het aanwakkeren van de aandacht voor een loopbaan in het gangboord overschatten wat mensen aan de wal weten van het leven op een binnenschip. 

De hoogste tijd voor een ‘Binnenvaart voor Dummies’ (BvD). Hartstikke leuk om cadeau te geven op verjaardagen. Verjaardagen van jongeren die weleens uit hun mond hebben laten vallen dat ze een ietsiepietsie benieuwd waren naar werken in de binnenvaart. De familieleden van deze loslippige jongeren kijken meteen bij Bol.com wat er voor leesmateriaal over de binnenvaart te koop is. Heel veel, maar aan dat vrolijk gele boekje voor Dummies kun je je nooit een buil vallen en twee klikken later is het onderweg naar het aanstormende binnenvaarttalent. Check verjaardagscadeau. (Kijk maar in ‘Verjaardagen voor Dummies’.)

Natuurlijk kun je in BvD gortdroge cijfers over de natte bedrijfstak oplepelen, gelardeerd met vette infographics. Beter is een flinke tip van de sluier op te lichten over het mooie leven aan boord van een binnenschip. Altijd buiten (als je wilt) en binnen een meevarende woning van alle gemakken voorzien. ’s Zomers zwemmen in het ruim of als het niet heeft geregend, een balletje trappen. O ja, er is ook werk. Voor velen is het een droom om van hun hobby hun werk te maken, maar op een binnenschip kun je van je werk je hobby maken. Kun je het daarna alsnog je werk maken. Eindelijk korte metten maken met al die misverstanden over lange werktijden, hard werken, vieze handen maken en strenge voorwaarden.  

Nou die BvD wordt een echte page turner voor de jeugd. Kunnen we toch een flinke aanwas van jonge matrozen tegemoetzien, zelfs zonder dienstplicht.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -