- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDe 'Rotterdamse Beren' zijn nog niet vergeten

De ‘Rotterdamse Beren’ zijn nog niet vergeten

- Advertentie -

Delen

Twee legendarische ‘Rotterdamse Beren’ voeren in 2019 nog eenmaal uit. Op papier welteverstaan, want helaas bestaat dit unieke tweetal niet meer. Het boek bleek succesvol en leverde bovendien veel leuke reacties op, aldus auteur Arie Pieters. “Dit legendarische duo bleek nog niet vergeten te zijn.”

Waar gaat het om? Om twee bijzondere schepen. Ze werden in 1926 opgeleverd bij de werf van Piet Smit Jr. in Rotterdam. De reusachtige ijsbreker Jääkarhu en sleper/ijsbreker Siberië. En hoewel hun ‘leven’ totaal anders zou verlopen, ontdekte Pieters tijdens het onderzoek voor zijn boekje enkele wonderlijke parallellen. Rotterdamse Beren was uitverkocht, maar is inmiddels weer verkrijgbaar.

Sterkste sleper van zijn tijd

Arie Pieters schreef boeken over monumentale bomen en regionale natuur maar stort zich ook regelmatig op min of meer vergeten stukjes Nederlandse geschiedenis. In ‘Rotterdamse Beren’ gaat hij het water op. Pieters neemt de lezer in eerste instantie mee terug naar 1926. Het jaar waarin de Rotterdamse werf van Piet Smit Jr. twee unieke schepen opleverde: de Jääkarhu en de Siberië.

De eerste was een reus van een ijsbreker, vervaardigd voor Finland; de tweede was de sterkste sleper van zijn tijd in Nederland, én tevens inzetbaar als ijsbreker.  Aan de hand vanonder meer 50 (soms unieke) foto’s volgen we hun levensloop.

De cover van het boek.

Filmster

Beide vaartuigen werden varende legendes en één van de twee werd zelfs een filmster. De Siberië, met als bijnaam ‘de Beer van Rotterdam’, was als ijsbreker – zeker voor de Tweede Wereldoorlog – regelmatig te zien in de Dordtse Kil, op de Merwede, de Oude Maas en de andere rivieren in het Rijnmondgebied. Het schip fungeerde dan als aanvoerder van een konvooi ijsbrekers.

De Jääkarhu (Fins voor ‘IJsbeer’) deed zijn werk in eerste instantie vooral in Finland, maar werd na de Tweede Wereldoorlog door de toenmalige Sovjet-Unie ingepikt als oorlogsbuit. Onder Sovjetvlag kreeg de ‘IJsbeer’ een andere naam werd actief in de poolstreek.

Finland

Siberië en Jääkarhu waren volgens Pieters unieke schepen (voor hun tijd) en tijdens zijn onderzoek voor het boek bleek, met wat hulp van de sociale media, dat de Jääkarhu nog lang niet vergeten is in zijn vroegere thuisland Finland. Met dank aan twee Finse Facebook-contacten doken enkele unieke oude foto’s op van de machtige ‘IJsbeer’.

Rotterdamse Beren brengt in 80 bladzijden en aan de hand van zo’n 50 foto’s een een stuk, voor velen dierbare, maritieme geschiedenis in beeld. Het boek is onder meer verkrijgbaar via de webwinkel van Mijnbestseller.nl en tevens kan men het kopen/bestellen/reserveren bij elke boekwinkel. De verkoopprijs is 13,50 euro.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -