- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw ontdekte foto’s leiden tot nog een boek over de 'Beer'

Nieuw ontdekte foto’s leiden tot nog een boek over de ‘Beer’

- Advertentie -

Delen

Afgelopen jaar doken in meerdere digitale, historische archieven en ook in privéverzamelingen met oude foto’s onverwacht unieke opnamen op van stoomijsbreker/sleper Siberië. Dat leidde er toe dat Arie Pieters opnieuw een boek schreef over ‘de Beer van Rotterdam’. 

Over het unieke schip, in 1925/1926 gebouwd door de werf van Smit in Rotterdam, had de auteur zes jaar geleden al het De Beer en Koning Winter geschreven. Onlangs verscheen het vervolg: De Beer ging los!

Legendarische ijsbreker

Arie Pieters woont in ’s-Gravendeel en is in het dagelijkse leven onder meer actief als fotograaf, tekstschrijver en freelance correspondent voor een regiokrant. Hij publiceert ook af en toe in de Binnenvaartkrant. Hij schreef boeken over monumentale bomen, de historie en de natuur in de regio waar hij zelf woont: de Hoeksche Waard.

In De Beer ging los! Blikt Pieters vooral terug op de ijskoude winter van 1929. In die tijd waren nog ijsbrekers nodig om rivieren bevaarbaar te houden. Aan de hand van tientallen recent opgedoken, vaak bijzonder goede en scherpe, foto’s zet hij nog éénmaal de legendarische ijsbreker/sleper Siberië in het zonnetje.

Historische beelden

De ‘nieuwe’, historische beelden brengen volgens hem tal van zaken aan het licht, die eerder niet of maar deels zichtbaar waren. “Een mooie fotografische terugblik, die liefhebbers van historie en zeker scheepvaart eigenlijk niet mogen missen”, vindt Pieters zelf.

De Beer van Rotterdam volgde toen hij in 1926 in de vaart kwam, met zijn bijna 600 pk de Christiaan Brunings op als sterkste ijsbreker van het land. Pieters: “Hij was ook op een andere manier bijzonder. Zeg maar gerust uniek. Dankzij een systeem van pompen en compartimenten in de romp kon het schip zichzelf ‘oprichten’ en zich zo bevrijden uit een vaste ijsmassa.

De Siberië trok in 1929 bekijks bij Wieldrecht. (foto uit De ‘Beer’ van Rotterdam)

Mooi toeval

Een belangrijk deel van de pas ontdekte foto’s is zo goed als zeker door een professionele fotograaf genomen. Pieters vermoedt iemand die door een landelijke krant was ingehuurd om het einde van de winter van 1929 vast te leggen. Dat moest uiteraard gebeuren toen de konvooien ijsbrekers op pad gingen. Een mooi toeval voor de auteur van De Beer ging los! was dat flink wat van die professionele foto’s ter hoogte van ‘zijn’ ‘s-Gravendeel waren gemaakt.

De Siberië zou tot midden jaren 50 dienst blijven doen als aanvoerder van konvooien ijsbrekers tijdens strenge winters. “Helaas werd de Beer in de jaren 90 in Italië gesloopt.’

De Beer ging los is voor 15,25 euro online te bestellen via Mijnbestseller.nl. Het boek telt 92 bladzijdes en 70 foto’s.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -