- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMarjan Beelen neemt bij CITBO het stokje over van Daisy Rycquart

Marjan Beelen neemt bij CITBO het stokje over van Daisy Rycquart

- Advertentie -

Delen

Daisy Rycquart vertrekt als directeur van CITBO (Corporation Inland Tanker Barge Owners). In november volgt Marjan Beelen haar op. Velen zullen haar kennen vanuit haar huidige functie als key accountmanager voor binnenvaartoperators en inland terminals bij Port of Antwerp-Bruges.

Op haar beurt kent Marjan Beelen de binnenvaartsector vanuit verschillende invalshoeken. Ze voegt daar met de overstap naar CITBO een nieuwe dimensie aan toe.

Hoewel ze niet uit een binnenvaartfamilie komt, draait Marjan al zo’n twintig jaar mee in de sector. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (UA) met als specialisatie transporteconomie. In Vervoers­economie, destijds de ‘Bijbel’ van Marjan en haar medestudenten, kwam ook de binnenvaart aan bod. “Ik kende de sector niet, maar wilde er meer over weten en heb er mijn thesis over geschreven.”

Brede kennis

Voor haar doctoraat verdiepte ze zich in beslissings­processen in de binnenvaart, met een focus op kosten en investeringen. Ze heeft ook een master Maritieme Wetenschappen en was enkele jaren onderzoeksmedewerker aan de UA. Daarna stapte ze over naar het Havenbedrijf, waar ze vanuit verschillende invalshoeken met binnenvaart bezig is geweest. Beleidsgericht, maar ook rond infrastructuur- en efficiëntieprojecten, digitale toepassingen, vergroening en key account management.

Als toekomstig directeur van CITBO voegt ze daar een nieuwe invalshoek aan toe: met één been in de dagelijkse praktijk van de varende ondernemer en met het andere in het beleid gaat ze de cruciale vertaalslag maken. Daarnaast is het commerciële aspect van de coöperatie een inspirerende uitdaging.

Nieuwe stap

Hoe is ze bij CITBO terechtgekomen? Daisy Rycquart en Marjan Beelen waren op ongeveer hetzelfde moment toe aan een nieuwe stap in hun loopbaan. Daisy is zeven jaar actief geweest bij CITBO en wil zich als zelfstandig ondernemer verder gaan ontwikkelen als innovatie-expert, gastspreker en dagvoorzitter.

De komende weken ligt haar focus op de transitie binnen CITBO zodat ze haar werkzaamheden op een goede manier kan overdragen aan Marjan. Die was zich na ruim dertien jaar Havenbedrijf eveneens aan het oriënteren op iets nieuws.

Dat was de juiste vraag op het juiste moment in mijn loopbaan

In de zomer werd ze door Daisy benaderd met de vraag of ze haar opvolger bij CITBO wilde worden. “Dat was de juiste vraag op het juiste moment in mijn loopbaan.”

Focus op samenwerking

“Ik had direct een goed gevoel bij de kans die me werd aangeboden”, vertelt Marjan Beelen. “De puzzelstukjes vielen in elkaar. CITBO is al ruim tien jaar een mooie ondernemersorganisatie, die ik in 2014 leerde kennen toen oud-directeur Alain Devos mee aan tafel kwam zitten voor het structurele overleg tussen de binnenvaartvertegenwoordigers en het Havenbedrijf.”

“CITBO is als coöperatie een voorbeeld; ze pakken de zaken heel professioneel aan. Wat mij aanspreekt, is hun focus op samenwerking in de dagelijkse praktijk. De medewerkers (Daisy Rycquart, Alain Devos, Dirk Beernaert en Ira Dierickx) zijn experts op hun gebied, die ook hard gewerkt hebben aan het versterken van de samenwerking met andere binnenvaartorganisaties.”

“Het is voor beleidsmedewerkers cruciaal dat de sector met één stem spreekt. Wat dat betreft zie ik een wereld van verschil met de periode toen ik net bij het Havenbedrijf begon. Het overleg is profes­sioneler en constructiever geworden en het wij-zij-verhaal is sterk afgenomen. Iedereen ziet steeds meer het belang van samenwerking.”

Kennismaking

Marjan Beelen gaat op 4 november van start bij CITBO. In haar eerste periode wil ze de tijd nemen om de bestuurders en leden beter te leren kennen. “Ik ken de thema’s die spelen, maar lang niet alle leden en hun prioriteiten en het zijn nu eenmaal de leden die de koers bepalen.”

De stevige basis die er na elf jaar ligt, is mede de verdienste van Daisy Rycquart, die zich er als directeur voor heeft ingezet CITBO een gezicht en body te geven; de branding en communicatie naar de leden te verbeteren. “Daarnaast lag mijn focus op kruisbestuiving met andere sectoren en écht kennis creëren en verspreiden”, vertelt ze.

We willen verder groeien, maar groei is geen doel op zich

“We hebben een mooie groep leden met in totaal meer dan 170 schepen en een klein, maar super­efficiënt team. In de toekomst willen we verder groeien, maar groei is geen doel op zich. We vinden het belangrijker een homogene, gelijkgezinde en gelijkgestemde groep van ondernemers te blijven. Er is nog veel potentie om de coöperatie te maximaliseren.”

Eigen koers

Welke tip geeft Daisy haar opvolgster mee? “Blijf je eigen koers varen. Er is op veel domeinen verbetering mogelijk, maar je moet je eigen prioriteiten stellen en een plan hebben waar je aan kan vast­houden.”

“Overigens vind ik het mooi dat de zeven mannelijke vennoten van CITBO toch weer voor een vrouw als directeur gekozen hebben. Ik heb zelf ervaren dat de sector, zowel aan de varende als de beleidskant, nog steeds hoofdzakelijk een mannenwereld is waarin het voor een vrouw met verstand van zaken niet altijd simpel is om iets voor elkaar te krijgen. Daar zit ‘m echter ook weer de uitdaging en wat dat betreft heb ik alle vertrouwen in Marjan.”

Op 23 oktober zal Daisy Rycquart tijdens een ‘RvB-plusvergadering’ met de leden en gastsprekers het stokje officieel overdragen aan Marjan Beelen.

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Veel succes aan mijn voormalige collega’s! Ik kijk namens het VBR alvast enthousiast uit naar een hernieuwde samenwerking in de binnenvaartkoepels KBV, FBB, ITB, EBU-ESO en het EU-IWT Platform, steeds feitelijk correct en professioneel ten voordele van de sector.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -