- Advertentie -
- Advertentie -

Verkiezingen

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Niet alleen de binnenvaart is een werknemersmarkt. Heel het Nederlandse bedrijfsleven ligt open voor werknemers. Er is geen bedrijf dat niet smacht naar medewerkers. Als er ooit een periode is geweest dat je aan je carrière kon werken, dan is dat nu. Niet volgend jaar. Nu. De banen liggen voor het opscheppen, dus blijf niet op je bed liggen. Maar als je voor een ontbijtje naar Dudok gaat, kan dat niet voor tien uur ’s morgens want ze hebben niet genoeg personeel om zo vroeg al de keuken te openen.

Ik kan hier wel een pleidooi houden waarom je voor een loopbaan in de binnenvaart zou moeten kiezen, maar dat is preken voor eigen parochie. Beter is te profiteren van het buitenkansje dat ons wordt geboden om eindelijk de leiding van dit land te kiezen, een leiding die ons door deze moeilijke periode heen sleurt.

Laten we eens kijken welke partij een uitgesproken voorkeur heeft voor de binnenvaart.
Bij veel partijen in de Tweede Kamer wordt goederenvervoer vooral gezien als bedreiging voor de wereld. Dat een modaliteit binnen dat goederenvervoer een positieve rol kan spelen voor de vergroening van die hele sector zonder zelf overdreven te verduurzamen, dringt maar tot weinig schrijvers van partijprogram­ma’s door.

Wat dat aangaat, staat de SP op eenzame hoogte want dat is al meer dan twintig jaar de enige partij die dat wel begrijpt en daar ook de consequenties aan verbindt. Wel even opletten of je je ook kan vinden in de rest van hun programma.

Ook Wilders’ PVV vindt de verduurzaming van de binnenvaart minder belangrijk of zelfs belachelijk, niet omdat de binnenvaart van zichzelf al duurzaam is, maar omdat Geert niet zo van de verduurzaming is.

Het Forum voor Democratie vindt dat binnenschippers reptielen zijn. Ik kon het niet laten om daar even in te duiken en moet beamen dat het taxonomisch gezien niet helemaal onwaar is. Zoogdieren behoren tot de synapsiden, lang geleden begonnen als zoogdierachtige reptielen, hoewel het strikt genomen geen reptielen zijn, anders dan bijvoorbeeld vogels en krokodillen die net als de dinosaurussen diapsiden zijn dan wel waren en dat zijn dus wel reptielen. Toch even een leuk weetje.

Ondanks dat veevoervervoer doorgaans per schip geschiedt, treffen we bij de sympathieke Partij voor de Dieren zelden een sympathiek woordje over de binnenvaart aan. Het moet vooral duurzamer met die schepen. Net als de meeste partijen, inclusief GroenLinks-PvdA, schiet de PvdD in een Pavlov-reactie als ze het woord binnenvaart horen en deze synapsiden papegaaien elkaar allemaal na dat het duurzamer moet en ook innovatief, want dat klinkt lekker… niet innovatief.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -