- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekVergrijzing

Vergrijzing

- Advertentie -

Delen

Over tien jaar 20 procent minder CO2. Nee joh, over twintig jaar 35 procent minder. Hoe kom je daarbij: over vijf jaar 15 procent minder! Dat is in het kort het vergroeningsbeleid van de minister, de EU, de wereld. CO2-uitstoot is één grote Monty Python-sketch aan het worden. Geen sterveling weet wat precies de gevolgen zijn van de onstuitbare opwarming van de aarde.

Ik moest erg lachen om de opmerking: Vergroening betekent voor dit kabinet vermindering van CO2-uitstoot. Als we met ‘vergroening’
bedoelen dat de wereld weer wat groener moet worden – naast al het blauw en grijs – en de natuur weer een kans moet krijgen, dan kunnen we de CO2-kraan maar beter helemaal opendraaien. Moet je opletten hoeveel groen erbij komt. De natuur vindt dat prachtig – hoe meer CO2 hoe beter.

Wij mensen hebben echter een ander belang. We hebben zoveel mogelijk plek nodig om meer grijs beton te kunnen planten voor infrastructuur en woningen (eigenlijk meer ‘vergrijzing’ dus).

Behalve dat de plantjes zich lekkerder gaan voelen heeft de CO2-concentra­tie in de atmosfeer een bizar effect op het klimaat en daar weet niemand echt raad mee. Het weer voorspellen langer dan drie dagen van tevoren is al hachelijk, laat staan wat het klimaat gaat doen de komende eeuw, terwijl de mens zeker nog dertig jaar  doorgaat met kolossale hoeveelheden CO2 de lucht in pompen, of de binnenvaart nou wel of niet overschakelt op LNG, elektrisch, waterstof of atoomenergie.

De gemiddelde temperatuur stijgt en enorme hoeveelheden ijs smelten, waar ze op Groenland heel blij mee zijn, want daar krijgen ze juist meer plek om te leven, te jagen en te landbouwen. Maar elders verdwijnt er land omdat de zeespiegel stijgt, wat wringt met onze grijze ambities. Bovendien wordt het op sommige plekken zo warm dat het groen daar juist weer verdwijnt en het één dorre vlakte wordt.

Alsof het vaststaat dat als je zoveel procent minder CO2-uitstoot, je die en die temperatuur gemiddeld op de aarde vasthoudt, wordt er hartstochtelijk beleid gemaakt, waarbij iedereen iedereen napapegaait en zomaar vergroening omgekeerd evenredig volslagen onlogisch syno­niem wordt voor vermindering van CO2-emissie, terwijl niemand precies weet wat het gevolg is van welk beleid. Straks eindigen we allemaal op Groenland (ook een soort vergroening).

Dus? In grote lijnen kun je zeggen dat ‘we’ verkeerd bezig zijn geweest, de afgelopen 200 jaar. Het moet anders. Hoe minder je uitstoot van wat dan ook, hoe beter voor de mens. Niks ‘vergroening’, het is gewoon voor onszelf. Niet je verschuilen achter de natuur. Die overleeft ons heus wel.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -