Een gewaarschuwd mens

0

“Niets aan de hand, een ritje van Rotterdam naar Gorinchem. Normaal weer, een goede auto en geen haast. Een middagklusje op een tanker, uurtje werk en daarna door naar een andere klant. Ik rijd de snelweg af, een stukje provinciale weg en toen gebeurde het…”

Fred slikt en kijkt mij aan. “Ik zie op 200 meter voor mij een grote truck die recht op mij afkomt. Ik kan geen kant uit en in een flits weet en voel ik dat het over is. Remmen is veel te laat en sturen heeft geen zin. ‘Dit was het dan, Fredje’, zeg ik nog. Echter op het allerlaatste moment trekt de truck nog naar zijn eigen baan en dat is de enige reden dat ik hier nog zit.”

Hij zucht diep. “Mijn auto had veel schade en ik heb natuurlijk uitgebreid excuses gehad van de in slaap gevallen chauffeur. Ik mankeerde niets, maar mijn geest was volledig van slag. Ik sliep slecht en dacht vaak terug aan die middag.”

Ik knik en begrijp dat dit een goede reden is voor dit gesprek. Maar Fred gaat verder: “Een half jaar later gaat het helemaal mis tijdens de vakantie. Ik zit op een terrasje in Frankrijk en er brokkelt een stuk steen af van een balkon. Vol op Fredje zijn knar. Ik  word twee dagen later wakker en de dokter zegt dat ik erg veel geluk heb gehad.” Hij wijst op een groot en vers litteken op zijn voorhoofd. “Ongelooflijk man”, zeg ik, “wat een verhaal.”

Voor deze ZZP’er zijn deze gebeurtenissen genoeg aanleiding om de financiële risico’s eens op een rijtje te zetten. Volgens Fred zelf is dat hard nodig. Even later ben ik het zeer met hem eens; behalve een kleine arbeidsongeschiktheidsdekking is er niets geregeld. Er was geen geld, en nu er wel geld is heeft hij er niet meer aan gedacht.

We spreken af om het goed te doen, maar simpel te houden, zodat het snel geregeld kan worden.  Wel zo makkelijk, vindt Fred.

Twee weken later zitten we weer aan tafel naast de snelweg, tussen de klussen door. We bespreken het overlijdensrisico, het updaten van zijn arbeidsongeschiktheidsdekking en een portie banksparen voor de oude dag. Fred is het volledig met me eens, vindt het allemaal hard nodig en knikt begrijpend. De premie is makkelijk te voldoen, geen enkel probleem. Is het ook nog aftrekbaar?  “Prachtig, mooi man.”

Kortgeleden vernomen dat het goed gaat met Fred. Gezond en veel, veel werk. Maar ondanks alle gebeurtenissen en een goed gesprek heeft hij het toch nog even uitgesteld. Het is te druk momenteel…

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.