- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVangnet voor aflossers bij arbeidsongeschiktheid

Vangnet voor aflossers bij arbeidsongeschiktheid

- Advertentie -

Delen

Bij een ongeval of ziekte komen ZZP’ers niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. Veel van hen hebben ook niet zelf een verzekering geregeld. Zelfstandig werkende aflossers, kunnen voortaan gebruikmaken van een vangnet. Daarvoor gaat Aflos & Crew Management (ACM) een samenwerking aan met Tulpenfonds, dat speciale oplossingen aanbiedt voor arbeidsongeschikte ondernemers.

“Ik maak me zorgen als ik dit constateer bij sommige van de aflossers die via ons in de binnenvaart actief zijn.” zegt ACM-directeur Leendert van Halst over onverzekerde ZZP’ers. Voor de ouderen is het volgens hem vaak onmogelijk om nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten bij een reguliere verzekeraar. Maar ook jonge ZZP’ers in de binnenvaart lopen soms tegen problemen aan bij het afsluiten van verzekeringen, aldus Van Halst. Door een uitgebreide medische keuring en/of hoge maandelijkse premies.

Dat weerhoudt veel mensen om actief te worden in de binnenvaart, terwijl de sector iedere arbeidskracht goed kan gebruiken, stelt Van Halst. “Ik hoop met ACM en de samenwerking met Tulpenfonds deze barrière te kunnen wegnemen met introductie van crowdsurance.”

Anoniem

Een vangnet voor uitval is essentieel, vindt ACM, en een onderlinge ‘schenkkring’ lijkt dan een oplossing. Daarbij storten de deelnemende ondernemers maandelijks een bedrag. Als een deelnemer ziek wordt, krijgt hij een maandelijks bedrag (schenking) uit die gezamenlijke pot.

De transparantie van een dergelijke schenkkring wordt volgens Van Halst te vaak gezien als een voordeel: “Als je iedereen kent en iedereen gaat elkaar controleren is die transparantie eerder een nadeel.”

Het vangnet voor ZZP’ers van ACM en Tulpenfonds werkt niet zo. “Bij crowdsurance zorgen de zelfstandigen voor elkaar maar blijven ze wel anoniem. Solidariteit zonder dankjewel te hoeven zeggen!”

Voor iedereen

Iedere zelfstandige die actief is in de binnenvaart, kan zich aansluiten bij deze vorm van crowdsurance. Dus ook ZZP’ers die niet werken via ACM. Alle deelnemers blijven anoniem – ook voor ACM.

Naast de eenmalige inschrijfkosten van 175 euro – waarop ACM 75 procent korting geeft voor aflossers die via het bedrijf werken – betalen deelnemers aan het ACM Tulpenfonds maandelijks een administratieve vergoeding van 10 euro. Plus de bijdrage aan de schenkkring: maximaal 5 procent van het maandbedrag waarvoor ze zich verzekerd hebben. Deelnemers kunnen kiezen uit bedragen van 1.000 tot 3.000 euro.

Is het verzuim binnen de kring laag, dan betalen de deelnemers minder dan wanneer het verzuim hoog is. Ter indicatie: bij een uitkering van 2.000 euro is de gemiddelde maandpremie 30 euro (en maximaal 100 euro). De netto-uitkering start zes weken na het begin van de ziekte en loopt maximaal twee jaar.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -