- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGroen licht voor overname APM Terminals Rotterdam

Groen licht voor overname APM Terminals Rotterdam

- Advertentie -

Delen

Hutchison Ports Netherlands, het moederbedrijf van ECT, mag containerterminal APM Terminals Rotterdam overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft groen licht.

De ACM ziet geen grote effecten op de concurrentie als gevolg van deze overname. “Containeroverslag is een belangrijke pijler van de Rotterdamse haven”, aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. “Er blijft na de overname voldoende concurrentie in deze sector tussen de drie overslagbedrijven in de Rotterdamse haven, die verder wordt aangejaagd door de sterke positie van grote zeerederijen. De concurrentie zorgt voor scherpe prijzen, goede dienstverlening en innovatie. De overname zorgt maar voor een kleine verandering in het hele speelveld.”

Buurman

Door de overname wordt APM Terminals Rotterdam onderdeel van de groep waar ook buurman ECT deel van uitmaakt. ECT is eigenaar van de ECT Delta terminal en de ECT Euromax terminal.

APM Terminals blijft na de verkoop van deze containerterminal actief in de Rotterdamse haven: met APM Terminals Maasvlakte II. De derde speler is Rotterdam World Gateway, eveneens op de Tweede Maasvlakte gevestigd.

Marktaandeel

De ACM heeft vooral gekeken naar de concurrentie bij de overslag van containers die direct doorgaan naar bestemmingen elders in Europa. Uit het onderzoek zou blijken dat het marktaandeel van het achterlandvervoer door de overname maar beperkt toeneemt voor de groep waar ECT deel van uitmaakt. Daarom voorziet de kartelwaakhond geen grote gevolgen voor de concurrentie.

Zeerederijen hebben bovendien een sterke onderhandelingspositie, vindt de ACM. Ze zijn veelal verenigd in allianties en opereren wereldwijd. “Daarbij maken ze gebruik van meerdere havens en containerterminals van verschillende overslagbedrijven. Dat maakt dat er sterke concurrentie is en blijft tussen de containerterminals in de Rotterdamse haven en ervaren de overslagbedrijven ook nog concurrentiedruk van overslagbedrijven in andere zeehavens.”

De zeerederijen staan volgens de ACM ook positief tegenover de overname “en verwachten dat de overname leidt tot extra overslagcapaciteit. Ook overslagbedrijven verwachten dat de onderlinge concurrentie als gevolg van de overname groter wordt.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -