Tweede cementcarrier van Royal Bodewes voor Aalborg Portland

0

In augustus heeft Royal Bodewes de cementcarrier Kongsdal opgeleverd. De werf in Hoogezand bouwde het schip in opdracht van de Deense Aalborg Portland Holding. De Kongsdal vaart onder Cypriotische vlag.

Onder Aalborg Portland vallen meerdere cement- en beton­leveranciers in de Scandinavische landen, België, Turkije, Egypte, Maleisië en China. Op zijn beurt is de holding onderdeel van de Cementir Group uit Italië. Dat aan de beurs van Milaan genoteerde bedrijf is wereldwijd de grootste producent van wit cement.

Zusterschip

Het bouwen van cementcarriers is een van de specialismen van Royal Bodewes. De werf verzorgde de volledige nieuwbouw inclusief het ontwerp en het casco. Binnen twee maanden na de tewaterlating (op 12 juni) was het schip klaar, inclusief de proefvaarten.

De afgelopen jaren zijn er meerdere cementtankers gebouwd door de Groningse werf. In mei van dit jaar werd er ook al één opgeleverd voor Aalborg Portland: zusterschip Aalborg White.

90 meter

De Kongsdal is 90 meter lang en 13 meter breed. De diepgang is 6,30 meter. Het schip heeft een DWT van 4200. Het schip vaart onder klasse van Lloyd’s Register.

ABC leverde een 6DZC 1000-motor van 1.326 kW. Van Reintjes Benelux komt de keerkoppeling (WAF 1163-L).

Corrosion Maritime verzorgde de bescherming tegen corrosie. Daarvoor is gebruik gemaakt van ICCP (Impressed Current Cathodic Protection) en galvanische anodes. Gebr. De Haan leverde het HVAC-systeem (verwarming, ventilatie en airconditioning) en het sanitair systeem.

Het schip is vernoemd naar de gelijknamige adellijke woning in de Deense havenplaats Holbaek. Het monument werd in de 12e eeuw gebouwd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.