- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTe veel gif in water Twentekanaal

Te veel gif in water Twentekanaal

- Advertentie -

Delen

Mensen moeten voorlopig geen vis eten die afkomstig is uit het Twentekanaal. Dat waarschuwen Rijkswaterstaat en Hengelo nadat verhoogde concentraties HCH (Hexachloorcyclohexaan) zijn gemeten in het water tussen sluis Delden en sluis Hengelo.

Hexachloorcyclohexaan is een zeer zorgwekkende stof, die schadelijk is voor mens en milieu en vooral als insecticide werd gebruikt. In lagere concentraties komt HCH al langer voor in het Twentekanaal, als gevolg van bekende bodemverontreinigingen. Er is nu echter sprake van een verhoogde concentratie. De schadelijke stof bereikt de vaarweg via het grondwater.

Zo is al langer een verontreiniging bekend op het voormalige terrein van AkzoNobel in Hengelo. HCH is ontstaan tijdens de productie van Lindaan. Lindaan is een bestrijdingsmiddel dat van 1948 tot 1952 is geproduceerd in een voormalige fabriek van Stork. Het bedrijfsterrein van Stork is in 1954 door AkzoNobel overgenomen.

Negatief advies

HCH wordt relatief eenvoudig opgenomen door vissen en opgeslagen in met name het vet. Daarom wordt de concentratie van HCH in vis uit het kanaal onderzocht om te bepalen wanneer het negatieve advies weer kan worden ingetrokken. Rijkswaterstaat en Hengelo zoeken samen naar de oorzaak van de verhoging en bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de verhoogde concentraties terug te dringen.

Zwemmen was al niet toegestaan. Recreatieve activiteiten op het water, zoals roeien, kunnen gewoon doorgaan, aldus Rijkswaterstaat en Hengelo. Ze monitoren, net als de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en drinkwaterbedrijf Vitens, altijd al de concentratie van HCH in het water en omliggende beken. Rijkswaterstaat heeft extra meetpunten in het Twentekanaal geplaatst en monitort nu elke twee in plaats van vier weken de HCH-concentratie in het water.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -