Stewards helpen recreatievaart weer bij schutten

0

Net als voorgaande jaren zet Rijkswaterstaat ook deze zomer weer stewards in op een aantal drukke of complexe sluizen. De stewards assisteren recreatieschippers tijdens de zomerperiode bij het kiezen van een plaats in de sluiskolk en bij het afmeren.

Dat moet helpen bij het vlot en veilig schutten. Deze zomerperiode werken de stewards op 11 sluizen.

“In de vakantieperiode neemt de drukte op de vaarwegen toe”, aldus Rijkswaterstaat. “Niet alle recreatieschippers vinden het passeren van sluizen eenvoudig. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. De inzet van stewards helpt minder ervaren recreanten om hen onbekende of moeilijke sluizen vlot en veilig te passeren.”

Veiliger en sneller

Door sluisstewards in te zetten, zorgt Rijkswaterstaat er niet alleen voor dat het passeren van de sluis veiliger gebeurt, maar ook dat het sneller gaat. De stewards werken onder supervisie van de sluisoperator.

Ze ondersteunen de waterrecreanten tijdens het schutten door de instructies van de sluisoperator door te geven (bijvoorbeeld voor de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk), hen te assisteren bij het aanmeren en informatie te geven.

Samen schutten

Er worden dit jaar stewards ingezet op elf Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of waar sprake is van een groot verval. Stewards zijn actief in de zomerperiode. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.