- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSpookschip Alta: berging kost miljoenen

Spookschip Alta: berging kost miljoenen

- Advertentie -

Delen

Het vrachtschip Alta, dat bijna twee jaar geleden op de Atlantische Oceaan voor het laatst werd gezien, spoelde drie maanden geleden aan op de Ierse kust. De eigenaar is nog steeds niet gevonden en daarbij staat Ierland voor de keuze om het schip tegen miljoenen aan kosten te bergen of het schip aan zijn lot over te laten.

“We proberen nog steeds eigendom te vestigen en dat proces kan tot een jaar duren”, zei een woordvoerder van de Ierse autoriteiten.

Doorn in het oog

Het 77 meter lange schip uit 1976 was in 2018 onderweg van Griekenland naar Haïti en kwam ten zuidoosten van Bermuda in de problemen. In augustus 2019 kwam de Britse Marine het onbemande ‘spookschip’ al eens midden op de Atlantische Oceaan tegen. Door storm Dennis liep het schip eerder dit jaar op de kust bij Ballycotton, in het zuiden van Ierland.

“Ze is te oud en haar schrootwaarde is minimaal”, legt Mark Hoddinott, een bergings- en wrakopruimingsexpert uit aan The Guardian. De kosten voor het bergen liggen tussen de 5 en 10 miljoen euro en mogelijk wordt het zelfs meer. “Is het echt de moeite waard? Ik denk van niet.” Het is volgens Hoddinott dan ook maar zeer de vraag of de overheid dat wil betalen voor ‘een doorn in het oog’.

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Er is inderdaad al wat tijd verstreken sinds dit schip voor het laatst is gezien. Ik snap dat hoge kosten het lastig maken om te kiezen voor het bergen van het schip. Wanneer de schrootwaarde minimaal is, is het natuurlijk nog minder aantrekkelijk.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -